Допомога одиноким матерям: як отримати та скільки платять

Для отримання допомоги зверніться до органу соціального захисту чи ЦНАПу
Важливо
Допомога одиноким матерям: як отримати та скільки платять
Діти (фото: pexels)
4 Січня 2023, 15:26
читать на русском

З 1 січня не всі соціальні допомоги продовжать автоматично — частині її отримувачів потрібно буде знову звернутися до органів соціального захисту. Зокрема, це стосується одиноких матерів.

Соціальна інформаційна платформа нагадує, кому саме надають державну допомогу на дітей одиноким матерям та куди звертатися для її призначення чи продовження.

Хто саме має право на таку допомогу?

Одинокі матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини відсутній запис про батька (матір).

Куди звертатися для отримання допомоги?

До органу соціального захисту чи ЦНАПу. Знайти адресу найближчого ЦНАПу можна за посиланням.

Які документи потрібно надати для отримання виплат?

  • заяву про призначення соціальної допомоги;
  • декларацію про доходи;
  • довідку про доходи у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення;
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідку про народження, видану виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • рішення про усиновлення дитини (для усиновлювачів);
  • копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не отримують на дітей зазначені пенсії та державну соціальну допомогу (для матері (батька) дітей у разі смерті одного з батьків, яка (який) не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника (за необхідністю).

Як довго розглядають заяву?

10 календарних днів.

Яку суму виплачують?

Допомога одиноким матерям дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одного члена сім’ї.

Розмір прожиткового мінімуму на дітей з 1 січня 2023 році становить:

  • для дітей віком до 6 років — 2272 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн

Нагадаємо, прожитковий мінімум наступного року змінюватися не буде, однак його підвищили у грудні. Тому соціальні виплати на дітей дещо підвищилися і будуть на такому рівні протягом всього 2023 року. Прожитковий мінімум для дітей, який діятиме протягом наступного року складе 2272 для малюків до 6 років та 2833 гривень від 6 до 18 років.

Читайте також