"Доступні кредити 5-7-9%": що змінилось та хто може користуватись

У кінці 2020 року програму вдосконалили під потреби бізнесу
"Доступні кредити 5-7-9%": що змінилось та хто може користуватись
Документи Фото автора Anthony Shkraba з Pexels
13 Січня 2021, 12:53
читать на русском

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко повідомив, що з 2020 року програмою "5-7-9" може користуватись і середній бізнес також.

Про це розповів міністр під час ефіру на каналі "Прямий".

За словами Петрашка, у кінці 2020 року програму "5-7-9" вдосконалили під потреби бізнесу. Зокрема, було підвищено максимальний рівень річного доходу до еквівалента 20 млн євро.

Ми практично пішли ще й в середній бізнес. Ми ввели градальну систему: для більших підприємств – менший відсоток, для менших підприємств – трохи більший відсоток, який може компенсуватись, - прокоментував міністр.

Читайте також

У програмі кредитування дещо вдосконалили:

  • лібералізували умови кредитів;
  • послабили вимоги щодо збереження робочих місць і заробітної плати;
  • встановили пільгові умови для представників бізнесу з медичного виробництва, торгівлі і оборотного капіталу до 3%;
  • врегулювали питання можливості поєднання різних видів державної підтримки.

Також Петрашко наголосив на новому інструменті, який впровадили у кінці минулого року, а саме – на портфельних гарантіях.

З 5 млрд грн портфельних гарантій минулого року 3,8 млрд грн вже передано банкам. І банки в першому і другому кварталі зможуть розширити програму кредитування, - додав міністр.

Нагадаємо, що в кінці грудня минулого року Кабмін схвалив зміни до державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" для підтримки малого та середнього бізнесу в умовах карантину. Доповнена програма передбачає заходи, які є універсальним та дієвим механізмом кредитування мікро- та малого бізнесу з фінансовою державною підтримкою суб’єктам підприємництва незалежно від сфери їх діяльності