Довічний імунітет проти коронавірусу: нову "вакцину мрії" розробляють в Японії

Клінічні випробування препарату можуть розпочатися вже у 2023 році
Довічний імунітет проти коронавірусу: нову "вакцину мрії" розробляють в Японії
Коронавірус, вакцинація (фото: КМДА)
5 Січня 2022, 08:03
читать на русском

Група японських учених з Токійського інституту медичних наук розробляє вакцину від коронавірусу, яка може захищати організм людини проти вірусу до кінця життя.

Як повідомило видання The Japan Times, клінічні випробування препарату можуть розпочатися орієнтовно у 2023 році. У дослідженні, як очікується, візьмуть участь 150-200 осіб, включаючи тих, хто переніс ковід, і тих, хто пройшов вакцинацію.

Фахівці допускають, що коли ефективність та безпечність вакцини будуть підтверджені, то одразу почнеться заключна фаза клінічних випробувань. Вивести препарат на ринок за наявності належного фінансування проєкту вийде не раніше 2024 року.

Зазначається, що фахівці на чолі з професором Мітінорі Кохарою взяли за основу вакцину проти віспи, розроблену в 18 столітті британським лікарем Едвардом Дженнером. Вона містила в собі безпечний для людини вірус коров'ячої віспи і в кінцевому підсумку допомогла людству подолати смертельне захворювання.

Вчені кажуть, що експерименти на мишах з використанням рекомбінантного вірусу вісповакцини, що кодує ген пташиного грипу, показали високі рівні антитіл, які зберігалися понад 20 місяців. При цьому всі вакциновані миші, яких через 20 місяців заразили пташиним грипом, змогли вижити.

Я працював над різними технологіями вакцин, такими як аденовірус і РНК-вакцини, але препарати, які використовують вектор вірусу вісповакцини, є найпотужнішими із всіх, — зазначив Кохара.

За його словами, цей тип вакцини має невеликі побічні ефекти та не потребує особливих способів транспортування та зберігання.

Нагадаємо, американська компанія "Pfizer" досягнула угоди з ООН, щоб експериментальні таблетки від Covid-19 – "Paxlovid" – стали доступнішими в менш багатих країнах. "Pfizer" заявила, що надасть ліцензію Патентному пулу лікарських засобів (MPP), що дозволить виробництво противірусних таблеток іншими фармацевтичними компаніями. "Pfizer" не отримуватиме відрахувань від цих виробників, що зробить лікування дешевшим.

Водночас Велика Британія стала першою країною, яка видала дозвіл на використання таблеток від коронавірусу "Молнупіравір" від компанії Merck. Препарат працює, орієнтуючись на фермент, який вірус використовує для створення своїх копій.

Читайте також

1