ДП "Укргазвидобування" та "Оператор ГТС України" співпрацюють з китайськими партнерами рф

Лише цьогоріч на рахунки китайських посередників вже сплачено понад 2,6 млрд грн
Головне
ДП "Укргазвидобування" та "Оператор ГТС України" співпрацюють з китайськими партнерами рф
Газові вентилі Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy/4579
10 Липня 2023, 13:42
читать на русском

У 2023 році державні компанії "Укргазвидобування" та "Оператор ГТС України" заплатили через фірму-посередника понад 2,6 мільярда гривень китайським виробникам, які є партнерами держави-агресора.

Про це повідомляє "Телеграф" з посиланням на базу федеральної митної служби РФ та платформу Prozorro.

За даними Prozorro, фірма Vorex LLC (США), яка постачає в Україну трубну продукцію китайських виробників TPC та Hengyang Valin Steel Tube, з початку 2023 року виграла 9 тендерів державних компаній "Укргазвидобування" та "Оператор ГТС України".

За даними бази федеральної митної служби рф, TPC та Hengyang Valin Steel Tube після початку широкомасштабного вторгнення росіян в Україну здійснили у 2022 році 26 поставок трубної продукції до росії. Основними отримувачами були ООО "Торговый дом Северснаб", Виксунський металургійний завод та ООО "Энергогазсервис". Всі ці фірми є постачальниками РАО "Газпром", Лукойлу, ТНК та інших нафтогазових гігантів держави-агресора.

Тендерні процедури "Укргазвидобування" та "Оператора ГТС України" передбачають надання гарантійного листа переможцем тендера про відсутність звʼязків з державою-агресором. Але коли у тендері бере участь фірма-посередник, безпосередній виробник на причетність до поставок у росію не перевіряється.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що компанія Vorex LLC на тендері "Оператора ГТС України" як підтвердження досвіду постачання трубної продукції надала дані контракту з постачальником російського "Газпрому".

Того ж 2021 року Vorex LLC постачала для "Укргазвидобування" російські запобіжні клапани. Тоді американська фірма-посередник виграла тендер в інтересах російського ООО "Трубопроводная арматура".

Читайте також

1