Двох членів української делегації на перемовинах із росією могли отруїти хімічною зброєю - Bellingcat

Токсин не заподіяв небезпечних для життя пошкоджень
Головне
Двох членів української делегації на перемовинах із росією могли отруїти хімічною зброєю - Bellingcat
Україна і Росія (Фото: Інформатор)
29 Березня 2022, 08:25
читать на русском

У ніч з 3 на 4 березня двоє членів української делегації, які брали участь у перемовинах між Україною та росією, та російський підприємець Роман Абрамович відчули симптоми отруєння хімічною зброєю.

Про це повідомили в Bellingcat у Twitter.

Три члени делегації, які брали участь у мирних переговорах між Україною та росією в ніч з 3 на 4 березня 2022 року, відчували симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із постраждалих став російський підприємець Роман Абрамович, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що троє з чотирьох членів української делегації відчули наступні симптоми: запалення очей та шкіри, пронизливий біль в очах. Симптоми не зникали до наступного ранку. Відомо, що до появи перших симптомів чоловіки вживали лише шоколад та воду.

На основі дистанційного та виїзного оглядів експерти дійшли висновку, що симптоми, швидше за все, є наслідком міжнародного отруєння невизначеною хімічною зброєю. Альтернативною менш вірогідною гіпотезою було використання мікрохвильового опромінення. Симптоми поступово зникали протягом наступного тижня, - пояснили в Bellingcat.

За словами двох експертів CW та лікаря, симптоми найбільше відповідали варіантам порфірину, фосфорорганічних або біциклічних речовин. Проте остаточно визначити не вдалося через відсутність поблизу постраждалих  спеціалізованого лабораторного обладнання.

Дозування та тип використовуваного токсину, ймовірно, були недостатніми, щоб заподіяти небезпечні для життя пошкодження, і, швидше за все, мали на меті налякати жертв, а не завдати постійних пошкоджень, - йшлося в повідомленні.

Своєю чергою, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив Суспільному, що всі члени української делегації працюють у штатному режимі.

В інформаційному полі зараз багато інформаційних спекуляцій, різних конспірологічних версій та елементів тієї чи іншої інформаційної гри. Тому ще раз повторю – члени переговорних груп працюють сьогодні у штатних режимах, - додав Михайло Подоляк.

Нагадаємо, раніше в США заявляли, що росія може застосувати в Україні хімічну або бактеріологічну зброю та звинуватити в цьому інші країни.