Двох членів Вищої Ради правосуддя обрала Верховна Рада

Новими членами ВРП стали Роман Маселко та Микола Мороз
Важливо
Двох членів Вищої Ради правосуддя обрала Верховна Рада
Чиновники, документи Фото: president.gov.ua
15 Серпня 2022, 15:29
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 15 серпня обрала двох членів Вищої ради правосуддя - ними стали Роман Маселко та Микола Мороз.

Про це повідомив народний  депутат Ярослав Железняк.

За його словами, на членство в ВРП претендували четверо осіб.

Парламент обрав двох членів Вищої ради правосуддя: Романа Маселко (на рейтинговому голосуванні набрав 203 голосів) та Миколу Мороза (на рейтинговому голосуванні набрав 291 голос)...  На фінальному голосуванні (одразу за двох кандидатів) проголосували 258 депутатів.

Довідково:

Роман Маселко - у 2001 році закінчив юридичний факультет ЛНУ імені Франка. У 2012 – отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Під час Революції Гідності був адвокатом близько двох десятків автомайданівців. З 2015 року Маселко є членом Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро, а у 2017 став головою Ради.

Микола Мороз - доцент, кандидат юридичних наук, Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (кафедра цивільного права).

ВРП – це орган, який може призначати, відстороняти, притягати до дисциплінарної відповідальності чи звільняти з посади суддів, надавати консультативні висновки до законопроєктів, що стосуються судоустрою, брати участь у питаннях фінансового забезпечення судів. Крім того, саме ВРП призначає членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС).

Нагадаємо, що в Україні до 2023 року планують завершити реформування судової системи. Крім того, українці зможуть вирішувати свої суперечки, не звертаючись до суду. Тепер такі спори врегульовуватиме медіатор.

1