Екологи пропонують план для боротьби з пожежами у Чорнобилі

План допоможе вчасно реагувати на загрози
Екологи пропонують план для боротьби з пожежами у Чорнобилі
Лісова пожежа (фото: УНІАН)

Серйозні пожежі у Чорнобильській зоні, які спалахнули у квітні, спричинили знищення сотень гектарів території і змусили суспільство переглянути своє ставлення до екологічних тем. Про це повідомили учасники брифінгу, який відбувся за ініціативи Професійної асоціації екологів України.

Ми роками спостерігаємо ситуацію, коли українці замість упередити катастрофу, страждають від наслідків. Коли частина екологічних проблем тоне в потоці інших маніпулятивних тем, процес перекладання відповідальності забирає дорогоцінний час. Тому час діяти спільно, щоб зберегти життя і здоров’я! Час подивитися на виклики комплексно і з максимальною відповідальністю кожного. Адже коли вирує пожежа, - щось чи хтось (у більшості випадків) її спровокував, - заявила президентка асоціації Людмила Циганок.

Читайте також

Через це екологи пропонують розробити план, який має допомогти створити системний, узгоджений та єдиний підхід до пожеж. Цей план зможуть використовувати всі відомства та підприємства у зоні відчуження та ті, що залучаються на гасіння пожеж, також він стане основою для виділення бюджетного фінансування.

План буде включати опис стратегії недопущення великих пожеж у зоні відчуження, опис задач, які необхідно вирішити, опис ризиків, небезпек, відповідальності та порядку взаємодії відомств та окремих підприємств, - розповів Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж.

Нагадаємо, 8 грудня у Чорнобильській зоні запрацювало мобільне покриття. Це допоможе вчасно помічати пожежі та встигати їх гасити навіть у віддалених районах зони.

Також повідомлялося, що лісові пожежі в Чорнобильській зоні відчуження, які тривали з 4 по 15 квітня 2020 року, завдали збитків на понад 8 млрд грн.

1