Ексглаві внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову повідомили про підозру

Підозру оголошено у підробленні документів для уникнення кримінальної відповідальності в Сербії
Ексглаві внутрішньої безпеки СБУ Андрію Наумову повідомили про підозру
Андрій Наумов
21 Червня 2024, 12:19
читать на русском

Колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова звинувачують в організації підроблення офіційних документів.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора та ДБР. Водночас джерела РБК-Україна повідомили, що йдеться про ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

За даними слідства, експосадовець організував підробку документів, щоб уникнути кримінальної відповідальності в Сербії. Зокрема, 7 червня 2022 року він спробував виїхати з Сербії до Північної Македонії на автомобілі BMW X6 PMV, який формально належав його дружині.

Під час митного контролю у нього виявили майже 593 тисячі євро, понад 120 тисяч доларів США та два смарагди, які він приховував. Сербські правоохоронці затримали експосадовця.

Слідство встановило, що ці кошти та майно були здобуті незаконним шляхом, коли він обіймав посади директора ДП «Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження Чорнобиль» та у СБУ.

Щоб переконати сербських правоохоронців та суд у законності походження цих коштів, підозрюваний організував виготовлення підроблених документів, зокрема договору позики та акта надання коштів між його батьком та третьою особою. Пакет цих документів він передав до Спеціалізованого антикорупційного департаменту Вищого суду у м. Ніш, Сербія.

Завдяки співпраці з сербськими правоохоронцями, слідчі ДБР та прокурори Офісу Генпрокурора виявили факт підробки документів та надали відповідні докази сербському суду.

Раніше ДБР повідомило про підозру у незаконному збагаченні ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ. Бюро виявило у колишнього посадовця Служби набуття необґрунтованих активів на загальну суму 32,7 млн грн.

Андрій Наумов почав працювати в СБУ після того, як у 2019-му її очолив Іван Баканов, і керував напрямом внутрішньої безпеки спецслужби. Він обіймав посаду до липня 2021 року.

За інформацією журналістів, Наумов у супроводі кількох людей виїхав з України 23 лютого 2022 року, а в березні за кількома його адресами відбулися обшуки у справі про держзраду. 31 березня президент Володимир Зеленський позбавив Наумова звання бригадного генерала.

Сербський Апеляційний суд у Ніші відмовив Україні в екстрадиції Наумова. Одним з аргументів стало звернення Зеленського, який назвав Наумова "зрадником".

У підсумку колишній генерал Служби безпеки України (СБУ) Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув’язнення за відмивання коштів, вийшов із сербської в’язниці у грудні 2023 року. Нині його місцеперебування невідоме.

Читайте також

1