Ексміністра уряду Яценюка звинуватили у сприянні терористам "Л/ДНР"

Колишній керівник Міненерго переховується за кордоном
Головне
Ексміністра уряду Яценюка звинуватили у сприянні терористам "Л/ДНР"
Ексміністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин (з 2014 по 2016 рік) Фото: УНІАН
12 Листопада 2021, 16:39
читать на русском

Силовики вручили підозру колишньому міністру енергетики України Володимиру Демчишину, який очолював відомство з 2014 по 2016 рік при прем'єрстві Арсенія Яценюка.

Про це 12 листопада повідомили пресслужби двох відомств - Служби безпеки та Державного бюро розслідувань.

В СБУ зазначають, що підозра оголошена за статтею ст. 258-3 Кримінального кодексу України ‒ сприяння терористичній групі чи терористичній організації.

Слідством встановлено, що посадовець упродовж грудня 2014 - лютого 2015 року видав низку наказів, якими призначив на посади державних підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, представників терористичних організацій "Л/ДНР". Крім цього, міністр, перевищуючи свої службові повноваження, примусив керівників державної енергогенеруючої компанії укласти кілька угод з представниками "Л/ДНР". Зокрема, щодо постачання вугілля на загальну суму понад 3 млрд грн, - йдеться у повідомленні.

У відомстві кажуть, що у результаті протиправних дій міністра у розпорядження терористів надійшло понад 200 млн грн. Це призвело до закріплення та подальшого становлення так званих "урядів" терористичних організацій "Л/ДНР" на тимчасово окупованих територіях.

У ДБР кажуть, що "організатори налагодили поставки вугільної продукції з тимчасово окупованих територій за кошти українських держпідприємств на суму приблизно 1,5 млрд гривень".

 Поставки відбувались наприкінці 2014 – початку 2015 років за співучастю колишнього високопосадовця, який наразі є народним депутатом України. Зловмисники організували схему поставок вугілля з ОРДЛО за безпосереднього сприяння вищих представників влади Російської Федерації, - зазначили у відомстві.

Нагадаємо, раніше спецслужби України під час розслідування встановили, що підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака стали схеми з постачанням вугілля з окупованих територій, що сприяють фінансуванню тероризму.

Читайте також

1