Екснардеп Ківалов хоче повернутися в крісло ректора Одеської юракадемії - ЗМІ

Нині він через суд добивається скасування люстрації
Важливо
Екснардеп Ківалов хоче повернутися в крісло ректора Одеської юракадемії - ЗМІ
Ківалов Сергій (фото: сайт Одеської юракадемії)
18 Жовтня 2023, 18:41
читать на русском

Зашкварений проросійський екснардеп Сергій Ківалов знову хоче посісти крісло ректора створеного ним НУ "Одеська юридична академія" й домагається скасування результатів виборів керівника ВНЗ, що відбулися в березні 2023

Про це пише видання "Думська" з посиланням на МОН.

Зараз Сергій Ківалов і так повністю контролює університет, обіймаючи посаду президента ОЮА. Новий ректор Олег Тодощак — його людина, пише ЗМІ.

"У МОН дозріли на радикальні рішення. Посада президента вищого навчального закладу не передбачена чинним законом "Про вищу освіту". Її додали до статуту Юракадемії в обхід цього нормативного акта. Статут підписав тодішній міністр Сергій Шкарлет. Зараз відомство має намір домогтися приведення статуту у відповідність із нормами законодавства. Посаду президента буде ліквідовано, і єдиний варіант для Сергія Ківалова — домогтися скасування результатів вибору ректора і обратися самому", - йдеться у публікації.

Нині балотуватися у ректори Ківалов не може, оскільки підпадає під дію закону "Про очищення влади" як член Вищої ради юстиції за часів правління Віктора Януковича. Тільки тому йому знадобилося ухвалювати новий статут академії з додатковою посадою президента, який, до речі, наділений вельми серйозними повноваженнями: він бере участь у формуванні ректорату та очолює його; може порушити питання про звільнення керівників структурних підрозділів університету; вносить пропозиції щодо удосконалення основних напрямів діяльності вишу, що підлягають обов'язковому розгляду вченою радою тощо.

Процедура обрання цього самого президента в статуті не розписана: зазначається лише, що його має обирати трудовий колектив, тобто йдеться про банальне голосування підняттям рук.

"Зараз очиститися від люстрації — справа нехитра: адміністративні суди пачками задовольняють такі позови від колишніх чиновників і правоохоронців, причому використовуючи однакову мотивацію: мовляв, юридична відповідальність особи, згідно з Конституцією, може бути тільки індивідуальною, а закон «Про очищення влади» передбачає відповідальність колективну. Ківалов і його юристи чудово про це знають, тому направили позов до Одеського окружного адмінсуду. У ролі відповідача виступає МОНи, вимога — визнати незаконною відмову в допуску до конкурсу на заміщення посади ректора", - пише видання.

Але чому екснардеп подав заявку на участь, знаючи, що отримає від воріт поворот? А це такий хитрий план. Оскаржити свою належність до категорії осіб, які підпадають під люстрацію, просто так не можна. Потрібно, щоб було якесь рішення: скажімо, наказ про звільнення на підставі відповідних статей Закону "Про очищення" або письмова відмова в прийнятті на роботу (чи допуску до конкурсу).

Саме так, причому в тому ж одеському адмінсуді, очистився перед тим, як повернутися на посаду голови облдержадміністрації, Сергій Гриневецький: він подав до ОДА документи про призначення на вакантну посаду віцегубернатора.  Адміністрація перевірила його на відповідність так званим "критеріям очищення влади" і відмовила, тобто застосувала до політика люстраційну заборону. Отримавши папір, Гриневецький подав позов до суду і виграв справу.

В Одеському  окружному адмінсуді багато ставлеників Ківалова, випускників його вишу і родичів співробітників "академії". Скажімо, спочатку позов потрапив до судді Марії Аракелян, дочки проректора Юракадемії з наукової роботи Мінаса Аракеляна. Але там усе було настільки явно і пахло неприємностями, що вона взяла самовідвід. Зараз справа перебуває у судді Юлії Харченко.

Нагадаємо, автор скандального закону про російську мову в Україні, один із кураторів суддівської системи за Януковича та фігурант кримінальних справ НАБУ Сергій Ківалов нагородив голову Одеського теруправління НАБУ Володимира Деуліна з нагоди дня юриста, як почесний президент "Одеської юракадемії". У НАБУ вже відреагували на скандал за участі Деуліна. Останнього відсторонили від посади, проводиться перевірка.

1