Експеримент Кабміну: у СІЗО в'язні зможуть користуватися телефонами та інтернетом

Послуги зв'язку в ізоляторі будуть платними
Експеримент Кабміну: у СІЗО в'язні зможуть користуватися телефонами та інтернетом
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
11 Серпня 2021, 16:37
читать на русском

Уряд ухвалив рішення, що надає можливість ув’язненим у СІЗО користуватися ІP-телефонією та інтернетом.

Як повідомляє Міністерство юстиції України,  Кабміну ухвалив постанову, якою пропонується запровадити у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби експериментальний проєкт, відповідно до якого особам, узятим під варту, за відповідну плату будуть надаватися послуги з доступу до глобальної мережі інтернет та телефонного зв’язку за допомогою засобів ІР-телефонії.

Завдяки схваленню урядом постанови ми просунулися у напрямі законодавчого закріплення права доступу осіб, взятих під варту, до інтернету та телефонного зв’язку. Адже досі контакти осіб, взятих під варту, із зовнішнім світом були максимально обмежені національним законодавством, - прокоментувала рішення Кабміну заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Вона нагадала, що відповідно до Європейських пенітенціарних правил ув’язненим необхідно дозволяти максимально часто спілкуватися поштою, телефоном або в інші способи зі своїми родинами, іншими особами та представниками зовнішніх організацій.

За її словами, міністерство юстиції демонструє надає ширші можливості для спілкування особам, узятим під варту.

Оскільки експериментальний проєкт буде передбачати фіксацію телефонних розмов – це знизить ризик можливого телефонного шахрайства в установах, – додала Висоцька.

Нагадаємо, у червні Кабінет міністрів затвердив законопроєкт, який, у випадку його ухвалення, дозволить зменшувати термін тюремного ув'язнення і строки зняття судимості.

У проєкті йдеться про те, що, якщо умови утримання в установах попереднього ув'язнення або виконання покарань були неналежними, то термін, після якого можна претендувати на умовно-дострокове звільнення зменшується. Обіцяють зрізати час, який в`язень провів у "неналежних" умовах.

Читайте також

1