У Малюськи пропонують зменшувати строки в`язням, які сидять у "поганих" тюрмах

У Кабміні також пропонують знімати судимості раніше строку за перебування у "поганих" СІЗО і тюрмах
У Малюськи пропонують зменшувати строки в`язням, які сидять у "поганих" тюрмах
Тюрма (Фото: pexels)
9 Червня 2021, 17:59
читать на русском

З подачі Мін'юсту, Кабінет міністрів затвердив законопроєкт, який, у випадку його ухвалення, дозволить зменшувати термін тюремного ув'язнення і строки зняття судимості.

Про це стало відомо з трансляції засідання уряду 9 червня.

У проєкті йдеться про те, що, якщо умови утримання в установах попереднього ув'язнення або виконання покарань були неналежними, то термін, після якого можна претендувати на умовно-дострокове звільнення зменшується. Обіцяють зрізати час, який в`язень провів у "неналежних" умовах.

Вирішувати, чи дійсно ув`язнений перебував у поганих умовах і скільки часу він там пробув, будуть спеціальні комісії. Щоб запустити розгляд справи, потрібно буде подати відповідну скаргу на погані умови утримання. Якщо рішення комісії буде негативним (тобто, вона не визнає факту неналежного утримання), ув'язнений може оскаржити його в суді.

Крім того, за перебування в "поганих" СІЗО і в'язницях, пропонують також знімати судимості раніше терміну. Відповідні зміни пропонується внести до Кримінального кодексу.

Як йдеться в пояснювальній записці, піти на поступки владу змушують численні позови українців, які зіштовхнулися із суворою тюремною дійсністю, до Європейського суду з прав людини (їх нині понад 80). І якраз скорочення терміну ЄСПЛ є одним зі способів компенсації за утримання в неналежних умовах.

Читайте також

Нагадаємо, Кабінет Міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, який триватиме до 31 грудня 2021 року.

У Міністерстві юстиції запевняють, що проєкт запровадили для:

  • виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах;
  • покращення умов тримання під вартою.

Міністр юстиції України Денис Малюська розповів про "апдейт по в’язничній реформі". За його словами, платні камери у СІЗО показують чудові результати. Зокрема, у Києві відкрито жіночу платну камеру та одну додаткову чоловічу.

1