Експерт розповів, що робити українцям, звільненим через вакцинацію

Варто зафіксувати цей момент і викликати поліцію
Ексклюзив
Експерт розповів, що робити українцям, звільненим через вакцинацію
Коронавірус, карантин Фото: УНІАН
5 Жовтня 2021, 16:37
читать на русском

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський розповів, що потрібно робити українцям, якщо їх відсторонили від роботи, звільнили чи не пускають на робоче місце через відсутність вакцинації.

Про це він розказав у коментарі Парламент.UA.

Якщо невакцинованих громадян не допускають на робоче місце, необхідно зафіксувати цей факт. Слід викликати поліцію та скласти відповідний протокол. Якщо роботодавець видасть наказ про недопущення невакцинованих працівників чи про їхнє звільнення, то такий наказ має бути оскаржено в суді. Суд як правило стає на захист працівників, – зазначив експерт.

За його словами, навіть у випадку звільнення такого працівника, його відновлять на посаді за рішенням суду. За період вимушеної відсутності йому виплатять зарплату. Адвокат, експерт з розслідування економічних злочинів Юрій Криворучко пояснив нам, що примушування до вакцинації суперечить Кримінальному кодексу. Наприклад, стаття 265 про відповідальність за порушення законодавства про працю передбачає за це низку штрафів.

Нагадаємо, що 4 жовтня в Україні суд виніс перший вирок лікарю з Павлограда Дніпропетровської області за підробку COVID-сертифікатів.

1