Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19

Яку тактику обирає світ та Україна для вакцинації проти коронавірусу
Ексклюзив
Примус чи заохочення: що ефективніше для вакцинації українців проти COVID-19
Вакцинація (Фото: pexels)

Перше щеплення проти коронавірусу в Україні зробили понад сім місяців тому – 24 лютого. Ще тоді уряд заявляв, що до осені 21 мільйон людей із груп ризику будуть повністю щеплені. Натомість що ми бачимо – обидві дози отримали лише 5,7 млн громадян, і то не з груп ризику, а вже всіх, хто хотів. Якщо раніше чиновники з Кабміну просто просили вакцинуватися, то тепер же почали змушувати. Натомість місцева влада переважно обирає іншу тактику – заохочувати. Чи обидві стратегії законні та яка ефективніша, розбирався "Парламент.UA".

Як уряд змушує українців до вакцинації

У своєму Національному плані вакцинації проти коронавірусу Кабінет міністрів передбачив, що з травня в Україні мали б робити щонайменше 5,6 мільйона щеплень кожен місяць. Щоб досягнути такої цифри, треба щодня вакцинувати приблизно 182 тисячі людей. Натомість за весь час найбільше за добу було 9 вересня – 173 615 людей отримали вакцину. Зрозуміло, що це не дозволяє уряду досягнути темпів, які вони декларували.

Причина низького рівня щеплення населення не у відсутності вакцини, як це було на початку. Зараз у країні достатньо препарату, аби щепити всіх охочих. Проблема в тому, що охочих насправді не так уже і багато. Всі, хто хотів, вже давно знайшли час зайти до пункту чи центру вакцинації. Тому чиновники вирішили змінити свою політику "прохання" щепитися на "змушення".

Вакцинація (Фото: pexels)

Уряд вирішив змусити вакцинуватися на період дії карантину три категорії населення: освітян, працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів, а також працівників місцевих державних адміністрацій. Згодом у МОЗ взагалі заявили, що роботодавці повинні усувати від роботи таких людей, якщо вони відмовляться від щеплення проти COVID-19. Поки що це лише проєкт постанови, але міністри вже незабаром його розглянуть.

Крім уряду, на багатьох підприємствах у різних містах робітників щеплюватися змушують їхні керівники. Це стосується людей різних сфер, які працюють не дистанційно. Таку позицію у суспільстві сильно критикують, особливо профспілкові організації. А експерти вже очікують браку кадрів на ринку через відмову від щеплень.

Чи мають право чиновники змушувати вакцинуватися

Кабмін має розуміти, що примусові щеплення породжують спротив суспільства. Люди не люблять щось робити під тиском. Кожна людина сама хоче вирішувати, що їй робити. Весь ажіотаж довкола хвороби, локдаунів та примусової вакцинації викликають незадоволення. Причому влада не бере до уваги той факт, що людина вже перехворіла та має природний імунітет чи проблеми зі здоров'ям, які можуть призвести до ускладнень після вакцинації. На практиці колють усіх підряд.

МОЗ не має жодного права примушувати до вакцинації, наголосив у коментарі "Парламент.UA" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. За його словами, це суперечить чинному законодавству України. У випадку ухвалення постанова Кабміну стосовно примусової вакцинації буде незаконною.

Якщо невакцинованих громадян не допускають на робоче місце, необхідно зафіксувати цей факт. Слід викликати поліцію та скласти відповідний протокол. Якщо роботодавець видасть наказ про недопущення невакцинованих працівників чи про їхнє звільнення, то такий наказ має бути оскаржено в суді. Суд як правило стає на захист працівників, – зазначив експерт.

За його словами, навіть у випадку звільнення такого працівника, його відновлять на посаді за рішенням суду. За період вимушеної відсутності йому виплатять зарплату. Адвокат, експерт з розслідування економічних злочинів Юрій Криворучко пояснив нам, що примушування до вакцинації суперечить Кримінальному кодексу. Наприклад, стаття 265 про відповідальність за порушення законодавства про працю передбачає за це низку штрафів.

Читайте також

Як у містах людей заохочують вакцинуватися

На противагу урядовому примусу частина міських рад обрала стратегію заохочення до вакцинації проти коронавірусу. Першопроходцями такої концепції стали місцеві депутати у Вінниці. Там до 31 грудня включно серед вакцинованих містян розігрують призи, серед яких телевізори, велосипеди та навіть автомобіль. Натомість влада Дніпра вирішила подарувати місячні абонементи на проїзд у громадському транспорті та знижки на квитки в кіно.

В Івано-Франківську схожа історія. Там роздають по 100 гривень на проїзд у громадському транспорті, а також квитки на домашні матчі футбольного клубу "Прикарпаття". Мукачівська міськрада закупить для розіграшу автомобіль Renault Duster, велосипеди, електросамокати та телевізори. Економічний експерт Олександр Хмелевський запевняє, що місцеві ради цілком мають право витрачати кошти на організацію розіграшів різних призів за щеплення.

Вакцинація (Фото: pexels)

Натомість у деяких містах копіюють приклад уряду. Наприклад, у Миколаєві вирішили пускати до будівлі міськради тільки тих людей, які матимуть сертифікат про вакцинацію проти коронавірусу або негативний ПЛР-тест, зроблений протягом останніх 72 годин. При чому нове правило поширюється як на працівників міськради, так і на журналістів, які відвідують будівлю. Таке рішення є незаконним, запевняє Олександр Хмелевський, адже недопуск представників ЗМІ можна розцінювати як перешкоджання професійній діяльності.

Яку стратегію для вакцинації обирає світ

У багатьох країнах Європи влада вдається до примусової вакцинації. Зокрема, в Греції невакцинованих медиків почали не допускати на робочі місця. А в Італії з 15 жовтня сертифікат про вакцинацію стане обов'язковим для всіх працівників. Як альтернатива, можливий ПЛР-тест. Проте його доведеться здавати кожні 72 години, що незручно та дорого.

Лотереї серед вакцинованих розігрують, наприклад, в Італії, розповідає Юрій Криворучко. А в Греції раніше видавали по 100 євро (приблизно 3080 грн), а зараз по 200 в купонах, які можна витратити в кінотеатрах, на якихось видовищних заходах чи в означених кав’ярнях. Натомість у США вже хочуть звільняти навіть не вакцинованих медиків, і це при суттєвому їхньому дефіциті, розповів нам культуролог, резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

А ще експерт додає, що Україна у випадку примусу може зіштовхнутися з дефіцитом медиків. А що стосується вчителів, то при такій кількості педагогічних вишів наявні вакансії легко буде заповнити шляхом дострокових випусків.

Частина медиків та вчителів звільняються через примусову вакцинацію. Мало того, що умови роботи важкі, а зарплати низькі, так ще і вакцинуватися змушують. Дефіцит кадрів у сфері освіти та охорони здоров'я був і раніше. Зараз через вакцинацію він ще збільшиться, – зазначив експерт Олександр Хмелевський.

Що ефективніше: примус чи заохочення до вакцинації

Це питання досить дискусійне. Психологиня, яка просила залишитися анонімною, сказала, що це досить спекулятивна тема. Немає чіткого принципу, який краще за інші працюватиме у цьому випадку. Мовляв, це той випадок, коли кожен має залишатися при своїй думці.

Юрій Криворучко зазначив, що він проти як примусу, так і заохочення. Каже, що українці повинні і далі самостійно вирішувати: вакцинуватися їм чи ні. Натомість уряд має створити інформаційні центри та роз’яснювати громадянам своє бачення причин щеплення.

Часи змінюються, але політика "батога і пряника" доводить свою ефективність, вважає Євген Савісько. За його словами, в умовах тотальної війни з епідемією Кабмін має обрати між повним колапсом держави та частковим обмеженням прав громадян. МОЗ – це лише інструмент виконання рішень уряду.

Звісно, ефективніше заохочувати громадян до вакцинації, аніж тиснути. Багатьох це може стимулювати йти вакцинуватися. У такому випадку і люди зможуть отримати подарунки, а заодно чиновники та депутати  менше розкрадуть бюджетних грошей. Щодо джерел фінансування, то це можуть і бюджетні кошти, якщо це не суперечить Бюджетному кодексу, а також позабюджетні, наприклад, спонсорські, – зазначив він.

Вакцинація (Фото: pexels)

А ось Олександр Хмелевський переконаний: чим більшим буде тиск, тим більше зростатиме напруга у суспільстві. Експерт нагадує, що є досить велика кількість побічних реакцій на вакцини. Деякі люди померли, в інших – серйозно погіршився стан здоров'я. Тому люди бояться вакцинуватися. Як наслідок – велика кількість людей оформлює собі фіктивні довідки про щеплення.

Ефективність розіграшів міської влади викликає сумніви. Призи не є основним мотиватором для щеплення. Ті люди, які виграють призи, вакцинувалися б і без них. Натомість противників щеплення такі розіграші ніяк не заохочують, – зазначив експерт.

За його словами, для заохочення людей до вакцинації потрібен суспільний діалог та проведення роз'яснювальної роботи. Без цього ні примусом, ні заохоченням досягти результату не вдасться.

Читайте також

1