Експерти розповіли, чому зріс держборг України

Скорочення валютних резервів дозволило б погасити частину боргів
Ексклюзив
Експерти розповіли, чому зріс держборг України
Гроші (Фото: pexels)
1 Листопада 2021, 14:18
читать на русском

Пандемія коронавірусу є однією з причин різкого стрибка державного боргу України.

Про це в коментарі "Парламент.UA" повідомили експерти.

Пандемія прискорила нарощування держборгу. Проте таке нарощування не було виправданим. Зараз величезних розмірів досягли валютні резерви Нацбанку – 28,7 млрд доларів, які сформовані коштом міжнародних позик. Ці гроші розміщені за кордоном, в основному вкладені в американські казначейські зобов'язання. Вони не працюють на економіку України, - сказав кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

За його словами, частину боргів дозволило б погасити скорочення валютних резервів.

Своєю чергою співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов переконаний, що ситуація в Україні ускладнюється не лише пандемією, але й вичерпанням джерел отримання дешевих кредитів і рекордними витратами на оборону, які близькі до "натівського стандарту 3% ВВП".

Головні причини зростання державного боргу це: дефіцит інвестицій у реальний сектор економіки, фактична економічна стагнація у виробничих секторах, падіння світових цін на сировину, зростання світових цін на енергоносії, надмірні витрати на обслуговування зовнішнього боргу – головним чином облігацій внутрішнього займу, які є головним аварійним джерелом для оперативних витрат держбюджету, - пояснив Мартинов.

Нагадаємо, державний борг України поступово зменшувався до початку пандемії COVID-19, проте за останні два роки він зріс з 67,2 млрд доларів до 92,5 млрд доларів.

Читайте також

1