Екстрадиція українських чоловіків із-за кордону: які країни відмовилися видавати ухилянтів

Україна намагається повернути додому придатних до військової служби чоловіків
Головне
Екстрадиція українських чоловіків із-за кордону: які країни відмовилися видавати ухилянтів
Європарламент (Фото: Вікіпедія)
25 Січня 2024, 16:44
читать на русском

На тлі планів посилити мобілізацію в Україні, влада, здається, не проти "примусового" повернення на батьківщину громадян, які легально чи протизаконно втекли від війни. Але європейські країни не збираються здійснювати "екстрадицію" ухилянтів.

Ресурс "Слово і діло" пише, які країни вже заявили про категоричну відмову "депортації" українців додому.

У Австрії, де проживає 14 тисяч придатних до військової служби українців, заявили, що ніколи не стали б видавати чоловіків призовного віку, які приїхали після початку повномасштабної війни. У МВС країни наголосили, що це було б масовим зазіханням на державність країни.

У Німеччині мешкає майже 200 тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку. Оскільки Конституція країни передбачає, що громадяни не зобов'язані служити в збройних силах проти своєї волі, влада не може примусити до цього й людей з інших країн.

Категорично проти екстрадиції чоловіків з України й Угорщина. Там вже заявили, що всі біженці з України знаходяться "в безпеці", перебуваючи на її території.

У Чехії перебуває приблизно 200 тисяч українських чоловіків із різними видами віз. Але не існує міжнародних правових механізмів повернути Україні громадян призовного віку для мобілізації.

В Естонії живуть близько 7,5 тисяч українців призовного віку. Влада країни не має наміру "висилати" в Україну чоловіків.

У Польщі також не збираються депортувати військовозобов'язаних українців, але готові "створити умови, щоб вони самі повернулися на батьківщину".

Детальніше про цю проблему читайте у нашому матеріалі:  Екстрадиція ухилянтів із-за кордону: чи можливо це зробити на практиці.

Читайте також

1