Ексвіцепрем'єр РФ Чубайс втік до Європи одразу після вторгення РФ в Україну

Російський високопосадовець покинув свою посаду в росії у березні 2022 року та був дуже близьким до путіна
Ексвіцепрем'єр РФ Чубайс втік до Європи одразу після вторгення РФ в Україну
Анатолій Чубайс / Фото: ТАСС
1 Серпня 2022, 16:42
читать на русском

67-річний віцепрем'єр-міністр РФ Анатолій Чубайс покинув росію у березні 2022 року, після вторгнення його країни в Україну.

31 липня Чубайса госпіталізували до реанімаційного відділення однієї з європейських клінік з рідкісним синдромом Гієна Барре. Ця хвороба викликає втрату контролю над кінцівками. Про це повідомила близька до політика московська телеведуча Ксенія Собчак.

Свою кар'єру Чубайс починав з посади радника в Анатолія Собчака, коли той був міським головою Санкт-Петербургу. А в 90-і роки він керував програмою приватизації в росії, найбільше відомий саме за цю діяльність.

Чубайс у реанімації. Говорила щойно з Авдотьєю (дружиною Анатолія Чубайса - ред.). Стан нестабільний. Стало погано. Раптово почали відніматися руки та ноги, - зазначила Собчак.

Також Ксенія Собчак процитувала слова самого Чубайса: "Я госпіталізований до однієї з європейських клінік з діагнозом - синдром Гієна-Барре. Стан середньої важкості, стабільний".

Кімнату, де перебував Чубайс, коли відчув себе зле, обстежили фахівці у костюмах хімічного захисту на предмет отруйних речовин, - додає російський інформаційний Telegram-канал Ateo Breaking.

Пізніше інформацію про госпіталізацію Чубайса підтвердило російське агентство ТАСС із посиланням на анонімне джерело у його оточенні. Так, стан Чубайса в неділю вже покращився після лікування.

У якій країні зараз перебуває Чубайс, невідомо. На початку березня повідомляли, що його бачили в Туреччині.

Як розповідали джерела Bloomberg, Чубайс пішов у відставку та залишив країну, пославшись на незгоду з війною Путіна в Україні. Сам Чубайс жодних публічних заяв щодо цього не робив.


Довідка. Синдром Гійєна - Барре (СГБ) - це рідкісний стан, при якому імунна система людини вражає власні периферичні нерви.

У важких випадках це може призводити до паралічу ніг, рук або м'язів обличчя. У 20-30% людей уражається грудна мускулатура, що утруднює дихання.

Згідно з даними Всесвітньої організації здоров'я, цей синдром може вражати людей у ​​будь-якому віці, але найчастіше він зустрічається у дорослих чоловіків. Більшість людей повністю одужують навіть у найважчих випадках синдрому.


Своєю чергою відомий російський громадський діяч, юрист Марк Фейгін у коментарі ТСН.ua назвав нові версії того, що сталося з колишнім радником путіна Анатолієм Чубайсом.

Чубайс володіє колосальним обсягом інформації, тому не виключено, що його отруїли.

Чи може Кремль отруїти Чубайса? Ліквідувати його? Звісно, може. Чубайс – носій колосальної інформації про Путіна та його оточення, про державні секрети.

По-перше, він може знати про все, що відбувалось в той час, коли влада Путіна сходила на престол.

По-друге, він, безумовно, знає майже все, що відбувалося в апараті президента протягом чверті століття. Він залишався радником Путіна до останнього моменту, він написав заяву про звільнення після того, як поїхав.

Тому припустити, що у Кремля є причини усунути Чубайса, – так, таке можливо. Але зі всієї цієї історії нічого такого не випливає, тому що достовірно поки нічого невідомо. Немає підтвердження (про отруєння – ред.) з незалежних джерел, - наголосив Фейгін.

Також Фейгін зазначає, що Чубайс втік з росії і пообіцяв мовчати.

Треба просто розуміти те, які фінальні причини. Чубайс виїхав з Росії. Я гадаю, що, скоріш за все, він втік. Але навздогін йому поставили умову помовчувати та не смикатися. Я впевнений, що це було і він мовчав. Можливо, це умова, за якої він міг почувати себе безпечно за кордоном, - вважає експерт.

Фейгін назвав основні версії того, що трапилося з Чубайсом.

Він знає дуже багато. Його могли отруїти? Могли. Він міг сам придумати цю історію для того, щоб діяти на випередження? Міг. Повторюю, поки ми достовірно не дізнаємося про те, що з ним, чи не "Новічком" його отруїли, складно сказати про те, що трапилося. І третя версія – він міг реально захворіти, вік у нього не юнацький, він наближається до своїх 70-ти.

Читайте також

1