Ексзаступник генсека НАТО розповів, чому Україна не отримує членство в Альянсі

Члени НАТО постійно повторюють обіцянку, але конкретних дій побоюються
Ексзаступник генсека НАТО розповів, чому Україна не отримує членство в Альянсі
Україна-НАТО (Фото: NATO)
15 Травня 2021, 16:31
читать на русском

Україна та Грузія не можуть отримати членство в НАТО, оскільки члени Альянсу не поспішають робити це та побоюються спровокувати нову агресію з боку Росії.

Про це заявив почесний член Атлантичної Ради, заступник генерального секретаря НАТО у 2012-2016 роках Александр Вершбоу під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.

Члени НАТО постійно повторюють обіцянку, яку дали у 2008-му щодо того, що Україна і Грузія стануть членами НАТО в майбутньому, але вони не мають особливого бажання рухатися вперед, побоюючись спровокувати нову агресію з боку Росії, - зазначив він.

Вершбоу вважає, що Росії сміливості надали саме вагання НАТО і брак єдності в діях. Ця невпевненість дає РФ помилкове відчуття того, що вона має право вето на євроатлантичне майбутнє України та Грузії шляхом окупації частини їхньої території.

Читайте також

Але є й ті, хто вважає, що невдало сформульоване рішення саміту, а саме однозначна обіцянка членства, спровокувало Росію, і ми повинні бути обережнішими сьогодні. Я ж гадаю, що більшою помилкою була нездатність зробити так, щоб Росія заплатила високу ціну за свою агресію проти Грузії у 2008 році, і це могло безпосередньо сприяти тому, що сталося і у 2014-му, - сказав він.

Почесний член Атлантичної Ради підтримав дії України, яка хоче від НАТО виконання даних обіцянок. За його словами, Україна повинна спонукати адміністрацію американського президента Джо Байдена, аби вплинути на решту країн Альянсу, щоб політика відкритих дверей залишалася частиною оновленої політики НАТО.

Нагадаємо, що на саміті НАТО, який відбудеться у червні 2021 року в Брюсселі, планують обговорити "дорожню карту" для України щодо виконання кроків для вступу в НАТО.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

Читайте також

1