ЄС відновить стосунки з Туреччиною, коли провокації та тиск з її боку припиняться

ЄС засуджує діяльність Туреччини з буріння у Східному Середземномор’ї
ЄС відновить стосунки з Туреччиною, коли провокації та тиск з її боку припиняться
Урсула фон дер Ляєн (фото: з відкритих джерел)
2 Жовтня 2020, 08:39
читать на русском

Європейський Союз відновить довгострокові стосунки з Туреччиною, коли вона припинить провокації та тиск.

Про це під час пресконференції в ніч на 2 жовтня за підсумками першого дня роботи європейського саміту в Брюсселі заявила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Ми очікуємо, що Туреччина віднині буде утримуватися від одноосібних дій. У випадку, якщо такі дії будуть поновлені, ЄС використає всі інструменти та можливості, що має у своєму розпорядженні. Ми маємо такий набір інструментів, які можемо застосувати негайно. Але це не те, чого ми прагнемо. Ми хочемо і надаємо перевагу роботі над формуванням нових довгострокових стосунків між ЄС і Туреччиною. Позитивний порядок денний може включати модернізацію нашого митного союзу, що збільшить торгівлю та зміцнить співпрацю у питаннях міграції, на основі Заяви ЄС-Туреччина від 2016 року, - наголосила Президент Єврокомісії.

Також вона додала, що країни ЄС зберігають потужну солідарність з Грецією і Кіпром, та засуджують діяльність Туреччини з буріння у Східному Середземномор’ї.

Добре, що зараз розпочався конструктивний діалог між Туреччиною і Грецією. Ми висловили жаль, що Туреччина не зробила таких же конструктивних рухів стосовно Кіпру. Ми переконані, що відмінності мають бути розв’язані шляхом мирного діалогу та відповідно до міжнародного законодавства. Ми прагнемо конструктивних та позитивних стосунків з Туреччиною, що також відповідає інтересам Анкари. Але це спрацює лише тоді, коли провокації та тиск з боку Туреччини припиняться, - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона висловила впевненість, що в контексті руйнівних наслідків коронавірусу Євросоюз і Туреччина зможуть спільно прийти до висновку необхідності будувати такі конструктивні та потужні відносини.

Читайте також

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон вважає небезпечними заяви Туреччини на підтримку Баку під час конфлікту у Нагорному Карабаху та проведе консультації з цього питання з лідерами США і Росії.

1