Єврокомісія хоче обмежити використання штучного інтелекту

Запропонували заборонити використовувати розпізнавання осіб в громадських місцях
Єврокомісія хоче обмежити використання штучного інтелекту
Штучний інтелект, код (фото: Pexels)
21 Квітня 2021, 20:18
читать на русском

Єврокомісія запропонувала обмежити використання штучного інтелекту, оскільки пов'язує це з високими ризиками для суспільства. Експерти вважають, що Китай та США не зіткнуться з регулюванням і матимуть перевагами.

Як повідомила пресслужба відомства, використання штучного інтелекту потрібно обмежити в окремих сферах. Серед таких сфер з "високим ризиком" використання Єврокомісія називає:

  • Автоматична оцінка результатів іспиту.
  • Застосування штучного інтелекту в роботизованій хірургії.
  • Кредитний скоринг.
  • Оцінка достовірності доказів у суді.
  • Програмне забезпечення для найняття співробітників.
  • Використання алгоритмів при перевірці документів.

Щоб потрапити на ринок, технології мають відповідати вимогам безпеки, точності, надійності, відкритості користувачам і регуляторам, якості даних та інших.

Також Єврокомісія запропонувала заборонити використовувати розпізнавання осіб в громадських місцях, крім особливих випадків - пошуку зниклих дітей або злочинців і запобігання терактам. А використання штучного інтелекту в "додатках, які маніпулюють поведінкою людини, щоб обійти його волю" і системи "соціального рейтингу".

Читайте також

Використання штучного інтелекту з "мінімальним ризиком" для суспільства можливе в іграх або спам-фільтрах, тому це можна не регулювати. Комісія вважає, що таких технологій більшість.

Експерти заявили, що нові правила не стосуватимуться, наприклад, китайських компаній, що дасть їм перевагу, пише The Wall Street Journal.

За словами старшого аналітика європейського Центру інновацій в області даних Бенджаміна Мюллера, це зробить розробку штучного інтелекту в Європі непомірно дорогою або навіть технологічно неможливою.

США і Китай будуть веселитися, спостерігаючи, як ЄС ставить на коліна свої власні стартапи, - сказав він.

Цю пропозицію Єврокомісії повинні схвалити ще Європейська рада і Європарламент, а це може зайняти роки.

Нагадаємо, що компанія Microsoft розробила алгоритм на основі штучного інтелекту, який розпізнає емоції слухачів під час онлайн-презентацій.

1