Єврокомісія виділить близько 4 мільйонів євро на розвиток медіа

Серед пілотних проєктів – створення загальноєвропейського механізму проти порушень свободи преси та медіа
Єврокомісія виділить близько 4 мільйонів євро на розвиток медіа
Єврокомісія (фото: з відкритих джерел)
21 Листопада 2020, 23:00
читать на русском
Європейська Комісія оголосила про започаткування трьох проєктів у сфері захисту свободи преси та сприяння роботі журналістів-розслідувачів із загальним фінансуванням у 3,9 млн євро.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Свобода преси та плюралізм є важливою складовою будь-якої демократії та критичною передумовою для відкритих та демократичних дебатів. Фізичні атаки, правові переслідування, погрози та навіть вбивства журналістів-розслідувачів в ЄС привернули увагу до небезпеки, з якою вони стикаються, та, відповідно, підкреслили необхідність їх захисту.  ЄС оголошує конкурс на пропозиції щодо виконання трьох пілотних проєктів та підготовчих дій, - йдеться у повідомленні.

Серед пілотних проєктів – створення загальноєвропейського механізму проти порушень свободи преси та медіа. Цей проєкт покликаний розв'язувати проблеми свободи слова у країнах ЄС та у країнах-кандидатах, проводити системний моніторинг їх порушення, робити такі порушення надбанням гласності та надавати журналістам правову і практичну допомогу в конфліктних ситуаціях. Бюджет проєкту визначений у 1 380 119 євро.

Другий напрямок охоплює питання транскордонної підтримки журналістів-розслідувачів. На етапі підготовки він дозволить надати гранти для журналістів принаймні у двох країнах ЄС для проведення професійної та часто витратної діяльності із проведення журналістських розслідувань. Як очікується, такі зусилля сприятимуть зміцненню європейського медіасередовища загалом. Вартість такої підготовчої програми - 1,5 млн євро.

Читайте також

Ще один пілотний проєкт буде присвячений розвитку горизонтальних контактів між журналістами-розслідувачами та журналістськими асоціаціями в країнах ЄС, сприятиме розвитку якісної незалежної журналістики у всіх країнах Євросоюзу, поширюватиме інформацію щодо важливості свободи преси та дотримання журналістської етики для демократії, як такої. Цей проєкт спростить формування журналістських спільнот і асоціацій, які приділятимуть увагу цим аспектам журналістської діяльності. Вартість проєкту складає 1 млн євро.

Журналісти та журналістські організації, які бажатимуть долучитися до згаданих програм, мають подати заявки до 13 січня 2021 року. Тривалість всіх проєктів – один рік.

У Раді Європи упродовж 2020 року зафіксували 169 повідомлень про переслідування представників ЗМІ - випадки убивств, нападів, залякувань тощо.

Нагадаємо, що посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас повідомив, що Україна зможе отримати перший транш з кредитної програми на 1,2 млрд євро тільки після того, як Міжнародний валютний фонд надасть свій кредит.

1