Україна може залишитися без $5 мільярдів міжнародного фінансування – Мінфін

Причиною можливих відмов у фінансуванні є скандальне рішення КСУ
Україна може залишитися без $5 мільярдів міжнародного фінансування – Мінфін
МВФ (фото: ЕРА)
4 Листопада 2020, 20:54
читать на русском

Через рішення КСУ про антиконституційність статті про кримінальну відповідальність за умисне неподання декларацій Україна ризикує втратити як уже погоджене фінансування, так і кошти на продовження чинних програм.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко, інформує Міністерство фінансів України.

Описуючи можливі наслідки блокування антикорупційних реформ Марченко зокрема зазначив, що найпершою втратою буде втрата довіри з боку іноземних партнерів.

Розбудова в Україні антикорупційної інфраструктури – ключова умова усіх міжнародних фінансових програм, починаючи з 2014-го. Будь-яку спробу заблокувати антикорупційні реформи наші партнери вважають чорною міткою. І це – справедливе бачення. Адже ми погодилися на такі умови і ці реформи відповідають запиту суспільства. Саме це, власне, дозволило нам досягти сприятливих домовленостей і отримати довіру партнерів, - розповів міністр.

За його словами, рішення КСУ вже порушило цю довіру і ускладнило спілкування з міжнародними партнерами, через що Україна може не виконати державний бюджет на поточний рік.

Цього року Україна отримала $2,1 млрд від МВФ та 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС. Водночас, відповідно до програми співпраці з МВФ, держбюджет буде виконаний повністю за умови отримання $6,2 млрд запозичень від офіційних кредиторів. Тобто наразі маємо фіскальний розрив у $3,5 млрд, який маємо профінансувати. Країна не може собі дозволити втратити ці кошти, - зазначив Марченко.

Також міністр повідомив, що раніше Україна домовилася про програму Stand-By з МВФ. Борд директорів Світового Банку затвердив Україні позику на політику розвитку, а ЄС – "виняткову" програму макрофінансової допомоги.

Наразі ці надважливі для держави здобутки і домовленості – під загрозою зриву. Маю оцінки керівної ланки Світового банку щодо рішення КСУ стосовно е-декларацій. Там вважають, що Україна порушує свої зобов’язання. Це ставить під загрозу усі проекти Банку з Україною. Загалом, ідеться про $2,23 млрд, - наголосив головний фінансист.

За його словами, без законодавчого врегулювання питання з КСУ міжнародні партнери заблокують Україні усі фінансові угоди.

Ризикуємо цього року втратити два транші МВФ по $700 млн, а також – 600 млн євро в рамках допомоги ЄС і $350 млн – від Світового банку. А наступного – ще $1.5 млрд від МВФ, 600 млн євро від ЄС і $350 млн Світового банку, - підсумував Марченко.

Читайте також

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

30 жовтня МВФ прокоментував рішення КС щодо е-декларування. У фонді заявили, що е-декларації не потрібно скасовувати.

2 листопада президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) повідомив, що місія Міжнародного валютного фонду не приїде в Україну через рішення Конституційного суду про скасування е-декларування.

1