Європарламент погодив надання Україні допомоги у п'ять мільярдів євро: на що витратять гроші

За відповідне рішення проголосували 534 європейських депутати
Головне
Європарламент погодив надання Україні допомоги у п'ять мільярдів євро: на що витратять гроші
Європарламент (фото з відкритих джерел)
15 Вересня 2022, 16:02
читать на русском

Європейський парламент у четвер, 15 вересня, схвалив виділення Україні макрофінансової допомоги в розмірі п'ять млрд євро.

Про це повідомив журналіст "Радіо Свободо" Рікард Йозвяк у Твіттері.

Європейський парламент щойно дав зелене світло на 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні. За – 534, проти – 30, утрималися – 26, - написав він.

У Міністерстві фінансів України повідомили, що це нова - восьма за ліком програма макрофінансової допомоги (МФД) ЄС.

Очікується, що перший транш коштів в рамках МФД буде надано Україні одразу після набуття чинності для сторін відповідних Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди. Переговори щодо параметрів Меморандуму та Кредитної угоди будуть проведені одразу після прийняття рішення щодо надання Україні додаткової фінансової підтримки Радою ЄС, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що макрофінансова допомога ЄС буде спрямована на фінансування першочергових потреб Держбюджету та сприятиме збереженню фінансової стабільності України.

Загальна сума наданої Україні макрофінансової допомоги ЄС сягатиме 12,21 млрд євро (з урахуванням восьмої за ліком макрофінансової допомоги ЄС та вже отриманих Україною протягом 2014 - 2022 років кредитних коштів в рамках попередніх семи програм).

Нагадаємо, що 1 серпня Україна отримала перші 500 млн євро в рамках сьомої за ліком макрофінансової допомоги ЄС, а другу частину в рамках цієї ж програми у розмірі 500 млн євро було отримано 2 серпня.

1