Європейський союз прокоментував події в Киргизстані

Європейський союз приймає до відома зроблену Центральною виборчою комісією заяву про недійсність результатів виборів
Європейський союз прокоментував події в Киргизстані
Прапор ЄС Фото: Уніан
6 Жовтня 2020, 22:00
читать на русском

Європейський союз прокоментував події, що відбулися за останні два дні на території Киргизької Республіки.

Офіційний реліз опублікований на сайті організації.

Європейський союз приймає до відома зроблену сьогодні Центральною виборчою комісією заяву про недійсність результатів виборів, - йдеться у заяві ЄС.

Читайте також

ЄС закликає всі політичні сили в країні діяти в рамках Конституції і врегулювати свої розбіжності мирним шляхом.

Ми з нетерпінням очікуємо проведення нових прозорих і інклюзивних виборів, які заслуговують на довіру, відповідно до міжнародних зобов'язань Киргизстану і демократичнихи прав його громадян. Європейський союз підтримував демократичний шлях і розвиток Киргизстану з моменту здобуття незалежності і буде продовжувати підтримувати розвиток країни, - повідомили в організації.

Нагадаємо, що у понеділок, 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що минулої ночі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас, Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.

Читайте також

Всього під час протестів постраждали 686 учасників протестів. 164 постраждалих із різними травмами шпиталізували, з них семеро перебувають у реанімації. Одна людина померла – це хлопець 2001 року народження.

6 жовтня заступник голови ЦВК Абдижапар Бекматов заявив, що у Киргизстані впродовж двох тижнів Центрвиборчком має призначити повторні вибори до парламенту (Жогорку Кенеша).

У вівторок, 6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

Все про останні події у країні, читайте у нашому матеріалі: Революція за добу: що відбувається у Киргизстані

1