Революція за добу: що відбувається у Киргизстані

Після добових акцій протесту Центрвиборчком визнав результати виборів недійсними
Революція за добу: що відбувається у Киргизстані
Киргизстан Фото з відкритих джерел
6 Жовтня 2020, 16:20
читать на русском

Що відбулося

Вибори до парламенту відбулися в Киргизстані 4 жовтня. На 120 місць у новому складі парламенту претендували 16 партій. Згідно із законодавством, щоб увійти до парламенту, партії повинні набрати більше 7% голосів і не менше 0,7% в кожній з семи областей країни, а також в містах Бішкек і Ош

Хто офіційно виграв вибори

За даними ЦВК Киргизстану, бар'єр в 7% подолали лише чотири з них. Це провладні "Бірімдік" ("Єдність"), яка отримала 46 депутатських мандатів, і "Мекен Киргизстан" ("Рідний Киргизстан") - 45 мандатів, а також центристська партія "Киргизстан" - 16 мандатів і опозиційна "Бутун Киргизстан" - 13 мандатів.

Киргизстан

Протести в Бішкеку Фото з відкритих джерел

Чому люди вийшли протестувати

У понеділок, 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Демонстранти впевнені, що підсумки голосування сфальсифікували, відсіявши опозиціонерів.

https://www.instagram.com/p/CF_hgnIjwnG/

На демонстрацію вийшли близько тисячі представників партій "Республіка", "Ата-Мекен" ("Вітчизна"), "Бір Бол" і "Замандаш". Зазначається, що партії, які не подолали 7% бар'єр підписали між собою резолюцію про об'єднання та вийшли на протести.

Мітингувальники звинувачували владу у використанні адміністративного ресурсу, в тому, що людям похилого віку платили за позначку в потрібному місці бюлетеня. Змушували голосувати за відкріпними посвідченнями і не на своїх ділянках.

Представники партій, які не пройшли до вищого законодавчого органу, влаштували масові протести в Бішкеку, захопили будівлі парламенту, де також розташовується адміністрація глави держави, уряду, столичної мерії та Генпрокуратури.

https://www.instagram.com/p/CGAHObGFFtG/

Поліція розганяла людей водометами, у різних районах Бішкека зав'язалися сутички. До вечора понеділка, 5 жовтня, заворушення охопили також міста Нарин і Талас. Силовики застосовували світлошумові гранати і кийки. У співробітників правоохоронних органів летіло каміння, уламки розбитого асфальту.

https://www.instagram.com/p/CGAInvWAjrb/

Протестувальники випустили з місць позбавлення волі колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, екс-прем'єра Сапара Ісакова та низку інших політиків. 6 жовтня суд Першотравневого району столиці Киргизії змінив запобіжний захід екс-президенту Алмазбеку Атамбаєву з ув'язнення на домашній арешт.

Глави трьох областей - Наринської, Таласської і Іссик-Кульської - подали у відставку. Свій пост покинув і мер Бішкека Азіз Суракматов.

Скільки постраждалих

За даними Міністерства охорони здоров'я Киргизстану на 15:00 6 жовтня 2020 року за медичною допомогою звернулися 686 постраждалих, зокрема 521 - постраждалі після первинної медичної допомоги. Було шпиталізовано 164 поранених з різними травмами, з яких семеро перебувають у реанімації. Один поранений під час протестів загинув (чоловік, 2001 р.н.). https://www.facebook.com/minzdravKR/posts/3360992854020014

Що каже влада та опозиція

Президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков вранці у вівторок, 6 жовтня, виступив зі зверненням до громадян країни, в якій закликав лідерів політичних партій заспокоїти своїх прихильників.

Президент Сооронбай Жээнбеков: Я призываю все силы поставить судьбу страны выше политических амбиций и вернуться в...

Gepostet von Сооронбай Жээнбеков am Montag, 5. Oktober 2020

Я запропонував Центральній виборчій комісії ретельно розслідувати порушення і в разі необхідності анулювати результати виборів. Я закликаю лідерів політичних партій заспокоїти своїх прихильників і відвести їх із місць скупчення. Закликаю всіх моїх співвітчизників зберігати мир і не піддаватися закликам провокаційних сил. Мир нашої країни і безпека нашого суспільства - найважливіші речі. Я закликаю всі сили поставити долю країни вище політичних амбіцій і повернутися в правове поле, - заявив Жеенбеков.

Жеенбеков також наказав Центральній виборчій комісії ретельно розслідувати порушення та при необхідності анулювати результати виборів.

Що буде далі

6 жовтня Центральна комісія з виборів і проведення референдумів заявила, що підсумки голосування на виборах визнані недійсними. Прессекретар відомства Руслан Ізреков зазначив, що рішення ухвалено одноголосно - всі 12 членів ЦВК проголосували за анулювання результатів. Влада закликала населення до дотримання порядку. При цьому, поки протести не вщухнуть, уряд має намір працювати "в особливому режимі".

Тим часом опозиціонери сформували Координаційну раду. Її очолив лідер партії "Бутун Киргизстан" Адахан Мадумаров. Всі чекають на відставку уряду.

6 жовтня заступник голови ЦВК Абдижапар Бекматов заявив, що у Киргизстані впродовж двох тижнів Центрвиборчком має призначити повторні вибори до парламенту (Жогорку Кенеша).

За його словами, виборчі терміни скорочуються на третину. Тобто, якщо раніше ЦВК повинна була провести вибори впродовж 90 днів, то тепер - за 60 днів.

6 жовтня подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

7 жовтня політик, якого випустили з колонії протестувальники, Садир Жапаров заявив, що він є легітимним прем'єр-міністром Киргизстану і що вже приступив до обов'язків.

1