"Євросолідарність" закликала нового директора НАБУ відмовитися від посади

Семена Кривоноса називають людиною голови ОП Єрмака
Важливо
"Євросолідарність" закликала нового директора НАБУ відмовитися від посади
Семен Кривонос фото: його сторінка у Facebook
9 Березня 2023, 14:41
читать на русском

"Європейська Солідарність" вимагає від Уряду провести новий конкурс на посаду директора НАБУ, а також - змінити конкурсну комісію.

Про це йдеться в заяві політсили.

"Антикорупційна інфраструктура, створена нами в 2015-2019 роках, має залишатися незалежною, рівновіддаленою від усіх політичних сил і державних структур. На цьому наголошує у своїй свіжій заяві і G7, наш ключовий міжнародний партнер.  Як би хто не ставився до попереднього директора НАБУ, не було жодних, навіть найменших підстав асоціювати його з владою, чого не скажеш про нового директора", - зазначили в "ЄС".

Так, у політсилі нагадали, що у 2021 році Міхеїл Саакашвілі писав, що Семен Кривонос користується повною підтримкою голови Офісу Президента.

"Експерти також констатують зв’язки новоспеченого директора НАБУ з одним із заступників керівника ОПУ. Водночас контент-аналіз дописів Кривоноса в соціальних мережах виказує його яскраво негативне і кричуще необ’єктивне ставлення до цілої низки політичних сил. Все це ставить під сумнів його неупередженість як директора НАБУ, загрожує незалежності та професійності цього антикорупційного органу, який може стати в один ряд із ДБР та БЕБ, а саме – перетворитися на ще одне Бюро добрих послуг для влади.

Земельний департамент, митниця та будівельна інспекція – на жаль, не ті інституції, в яких формуються антикорупційні навички. В будь-якому випадку Кривонос не має що пред’явити суспільству у якості позитивних результатів ані на посаді керівника Державної інспекції архітектури та містобудування, ані за результатами роботи на Одеській митниці. А на згадку про ті часи, коли він займався реєстрацією земельних угод в Обухівському районі, залишилася власна ділянка, згодом продана на порядок дорожче, ніж куплена", - йдеться в заяві.

"Європейська Солідарність" закликає Кривоноса відмовився від посади.

"Так, як він вже зробив 2016 року. Тоді, вигравши конкурс на посаду керівника Одеського територіального осередку НАБУ, відмовився від посади після того, як журналісти-розслідувачі виявили факти недостовірного декларування, бо статки претендента не відповідали його доходам. Зримі ознаки політичної упередженості та заангажованості, тривалий досвід роботи в корумпованих структурах, явно невзірцевий баланс власних видатків і доходів – все це викликає серйозні сумніви у відповідності Семена Кривоноса щойно зайнятій посаді. І диктує необхідність нового конкурсу", - підсумували у "ЄС".

Нагадаємо, Кабмін 6 березня призначив нового директора Національного антикорупційного бюро. Ним став Семен Кривонос.

Кривонос був керівником Державної інспекції архітектури та містобудування. У 2016 році він став переможцем конкурсу на керівника Одеського територіального осередку НАБУ. Проте швидко відмовився від посади, коли журналісти "Слідство.Інфо" виявили, що його статки не відповідають доходам. Зокрема Кривонос не задекларував квартиру в Києві вартістю 3 млн грн, швиденько переписавши її на матір. У тестуванні на знання законодавства набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок набрав 224 бали.

Крім того, дружина Кривоноса купила за 24,3 тисячі гривень право вимоги за кредитним договором на 26,9 мільйона. Новопризначений очільник НАБУ розповів історію заборгованості на будинок. Однак, він не пояснив, можна було викупити такий великий борг за таку низьку суму. Комісія з відбору директора НАБУ не поставила Кривоносу жодних уточнювальних питань з цього приводу.

Водночас Семен Кривонос не приховує свого товаришування з заступником голови офісу президента Олексієм Кулебою. Дружина нового директора НАБУ керувала відділом забезпечення Кулеби, коли він був першим заступником голови Київської міської держадміністрації. Сам Кулеба, за словами міського голови Віталія Кличка, потрапив у столичну владу завдяки тому ж керівнику ОПУ Андрію Єрмаку.

При цьому Кривонос запевняв, що ніхто з високопоставлених політиків, в тому числі й з ОПУ, нібито не зможе вплинути на його рішення.