Кабмін призначив на посаду нового директора НАБУ: хто очолив антикорупційне відомство

Із призначенням директора НАБУ Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отриманні статусу кандидата
Головне
Кабмін призначив на посаду нового директора НАБУ: хто очолив антикорупційне відомство
Семен Кривонос
6 Березня 2023, 13:42
читать на русском

Кабінет міністрів сьогодні, 6 березня призначив нового директора Національного антикорупційного бюро. Ним став Семен Кривонос.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив глава уряду Денис Шмигаль.

"Щойно на позачерговому засіданні призначили очільником бюро Семена Кривоноса. Цьому процесу передував прозорий конкурс, за підсумками якого комісія, що, зокрема, складалась і з міжнародних партнерів, визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ", -  сказав Шмигаль.

Зазначимо, що спочатку прем'єр вніс кандидатуру Кривоноса на посаду директора НАБУ, а після чого його призначення підтримав уряд.

Нагадаємо, що напередодні Конкурсна комісія з вибору директора НАБУ обрала трьох претендентів на цю посаду, а саме Семена Кривоноса, Сергія Гупяка та Романа Осипчука.

Тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отриманні статусу кандидата.

Довідка: Семен Кривонос був керівником Державної інспекції архітектури та містобудування. У 2016 році він став переможцем конкурсу на керівника Одеського територіального осередку НАБУ. Проте швидко відмовився від посади, коли журналісти «Слідство.Інфо» виявили, що його статки не відповідають доходам. Зокрема Кривонос не задекларував квартиру в Києві вартістю 3 млн грн, швиденько переписавши її на матір. У тестуванні на знання законодавства набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок набрав 224 бали.

Крім того, дружина Кривоноса купила за 24,3 тисячі гривень право вимоги за кредитним договором на 26,9 мільйона. Новопризначений очільник НАБУ розповів історію заборгованості на будинок. Однак, він не пояснив, можна було викупити такий великий борг за таку низьку суму. Комісія з відбору директора НАБУ не поставила Кривоносу жодних уточнювальних питань з цього приводу.

Водночас Семен Кривонос не приховує свого товаришування з заступником голови офісу президента Олексієм Кулебою. Дружина нового директора НАБУ керувала відділом забезпечення Кулеби, коли він був першим заступником голови Київської міської держадміністрації. Сам Кулеба, за словами міського голови Віталія Кличка, потрапив у столичну владу завдяки тому ж керівнику ОПУ Андрію Єрмаку.

При цьому Кривонос запевняв, що ніхто з високопоставлених політиків, в тому числі й з ОПУ, нібито не зможе вплинути на його рішення.

Також, як пише Центр протидії корупції, Кривонос має зв'язки з колишнім бізнес-партнером Кулеби по ТОВ «Аспер Естейт» Тимуром Ткаченком. В декларації за 2018 рік Ткаченко вказував що користується квартирою дружини Кривоноса в Києві. Крім того, у деклараціях нового очільника НАБУ вказано, що з 2018 року він користується авто Audi Q5 2012 року випуску, власницею якого є дружина Тимура Ткаченка – Ганна Ткаченко. Водночас у декларації за 2019 рік Кривонос не вказує власників машини.

Нагадаємо, раніше Комісія з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро виключила кандидатуру Руслана Габрієляна, який обіймав друге місце у рейтингу, заявивши, що у нього немає п’ятирічного досвіду на посаді керівника. Габрієлян – доброволець-військовий, який до повномасштабного вторгнення у складі групи детективів НАБУ вів справу про  розтрату коштів під час будівництва квартир для Нацгвардії, в якій фігурував заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Читайте також