З конкурсу на посаду директора НАБУ раптово виключили детектива, який розслідував справу Татарова

Офіційно причиною відмови стала ніби-то відсутність у Руслана Габріеляна 5-річного досвіду роботи на керівній посаді
Важливо
З конкурсу на посаду директора НАБУ раптово виключили детектива, який розслідував справу Татарова
8 Лютого 2023, 19:38
читать на русском

Комісія з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро виключила кандидатуру Руслана Габрієляна, який обіймав друге місце у рейтингу, заявивши, що у нього немає п’ятирічного досвіду на посаді керівника.

Таке рішення одностайно ухвалили всі шестеро членів комісії на засіданні 6 лютого, повідомляють "Схеми".

Руслан Габрієлян – доброволець-військовий, який до повномасштабного вторгнення у складі групи детективів НАБУ вів справу про  розтрату коштів під час будівництва квартир для Нацгвардії, в якій фігурував заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Питання щодо невідповідності кандидата вимозі закону України "Про НАБУ" щодо його 5-річного керівного досвіду  винесли несподівано в розпал конкурсу, коли він вже успішно склав тести на законодавство та логічні задачі і посів друге місце у рейтингу із 22-х фіналістів.

Офіс генерального прокурора на прохання конкурсної комісії заявив, що не вважає керівною одну з посад, яку вказав у своїй автобіографії Габрієлян, а саме – "прокурора відділу прокуратури Південного регіону України". Натомість Габрієлян з цим не погоджується.

"Відповідно до функціональних обов'язків прокурора відділу прокуратури Південного регіону, за мною закріплювалися дві прокуратури за напрямком моєї діяльності: перша – це Дніпропетровська, друга – Запорізька. Я здійснював керівництво у підпорядкованих прокуратурах гарнізонів. Проводив перевірки, надавав фахову допомогу з питань протидії корупції у воєнній сфері. Це все записано в відповідному документі, на який я посилався, коли розписував, що це є керівний стаж. Я дуже засмучений щодо припинення участі, але оскаржувати це рішення не буду",  – відповів він на рішення комісії.

Габрієлян  просив комісію звернутись до прокуратури Південного регіону і витребувати повну письмову відповідь щодо його керівного стажу, однак йому відмовили.

Габрієлян був добровільно мобілізований під час повномасштабного вторгнення Росії, а до цього працював керівником відділу детективів НАБУ. Зокрема, він  був в групі детективів, які вели справу щодо розтрати під час будівництва квартир для Нацгвардії, в якій заступнику керівника Офісу президента Олегу Татарову вручили підозру у хабарництві, але в Офісі президента висловили сумнів у тому, що "повідомили про підозру легітимним чином".

Нагадаємо, заступника голови ОП Олег Татаров, який відповідає в ОП за роботу правоохоронних органів, називають причетним до корупційного скандалу з квартирами Нацгвардії. Ніби-то саме Татаров, який до призначення в ОП був юристом "Укрбуду", організував фальшиву експертизу щодо збитків, завданих державі та підкупив суддю, який обирав запобіжний захід нардепу Микитасю. Сам Микитась стверджує, що Татаров також причетний до махінацій зі зміною власника "Укрбуду".

У січні Шевченківський райсуд суд Києва зобов'язав прокурорів Офісу генпрокурора закрити кримінальне провадження щодо нього.

У грудні 2022 Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України завершили слідство у справі розтрати 18 мільйонів гривень під час будівництва квартир для військовослужбовців.

Читайте також

1