Євросоюз може виключити Україну із "зеленого" списку - Кулеба прокоментував ситуацію

В Україні значно погіршилась епідеміологічна ситуація з COVID-19
Євросоюз може виключити Україну із "зеленого" списку - Кулеба прокоментував ситуацію
Дмитро Кулеба (фото: УНІАН)
20 Жовтня 2021, 18:30
читать на русском

Євросоюз може вилучити Україну зі списку безпечних країн для подорожей під час пандемії коронавірусу. Водночас у МЗС України заявили, що не буде тотального закриття кордонів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу у середу, 20 жовтня.

За його словами, оскільки в Україні погіршується епідеміологічна ситуація, Брюссель може ухвалити рішення про закриття кордонів. Міністр наголосив, що "жодної політики в цьому немає".

На жаль, останнім часом статистика в Україні демонструє стрімке зростання випадків коронавірусу... Як наслідок ми маємо жахливу ситуацію з динамікою і перспективу, що Європейський Союз виключить нас із "зеленого" списку, - сказав Кулеба.

При цьому міністр наголосив, що ЄС лише надає рекомендації державам-членам Європейського Союзу. Відтак, ухвалення рішення не означає автоматичного встановлення нових правил перетину кордону. Це не скасовує безвіз, а лише вводить тимчасові обмеження на туристичні поїздки.

Остаточне рішення про поїздки приймає кожна країна ЄС окремо на національному рівні. Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні були виключені з "зеленого" списку ЄС, показують, що не слід очікувати тотального закриття кордонів, - зазначив глава МЗС.

Для безпеки та полегшення перетину кордону варто вакцинуватися від коронавірусу, а інформацію про умови в'їзду необхідно перевіряти на інтерактивній карті МЗС України.

Нагадаємо, Латвія змінила правила в'їзду на територію країни для громадян України з 18 вересня.  Уряд країни вніс Україну в список країн, які несуть серйозний ризик для здоров'я населення.