Федоров пояснив, чи можливі електронні вибори президента

Електронне голосування в Україні — це лише питання часу, вважають у уряді
Федоров пояснив, чи можливі електронні вибори президента
Михайло Федоров Фото: сторінка політика у Фейсбук
13 Листопада 2020, 10:12
читать на русском

Електронне голосування в Україні, зокрема на виборах президента — це лише питання часу, переконаний віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Коментуючи запитання щодо можливості проводити в Україні електронні вибори ( таку мету неодноразово озвучували раніше в Офісі президента) в інтерв'ю журналу НВ Федоров сказав, що з огляду на всі світові тренди, очевидно, що електронні вибори — тільки питання часу.

Він розповів, що його міністерство розробляло ідею "зробити пілот, можливо, паралельний цифровий виборчий округ" вже на місцевих виборах.

Читайте також

Але нам дісталася у жахливому стані айті-інфраструктура — діряві реєстри, проблеми з кібербезпекою. Тому ми не зважилися робити це зараз, а максимально інвестуємо, вкладаємо час і зусилля, аби збудувати інформаційні системи і захистити їх, - пояснив віцепрем'єр.

Однак, за його словами, зараз у його команди "є приціл на 2024 рік, на наступні президентські вибори".

І я вам скажу, це як велика ідея, яка змушує тебе робити більше, ніж ти би робив, якби не було такої мети. Бо електронні вибори — це божевільна відповідальність, - визнає Федоров.

Читайте також

Він також назвав три найважливіші умови успішного проведення таких виборів.

Треба, щоб люди підготувалися ментально. Ще багато людей поки бояться цифрової держави. Потім потрібна айті-інфраструктура. Третє — це кібербезпека. Ось, напевно, три основні стовпи, на яких це все тримається, - резюмував Федоров.

Читайте також

Нагадаємо, в Україні планують запровадити електронне голосування на виборах.

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект Володимира Зеленського (досьє Зеленського) про народовладдя через всеукраїнський референдум № 3612 від 09.06.2020.

Ключовою новацією законопроекту є визначення можливості запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань.

1