Французька армія випробовує військового робопса-розвідника

Після розрядки акумулятора військовим довелося тягти 31-кілограмового робота на собі
Французька армія випробовує військового робопса-розвідника
Французький робопес-розвідник (Фото: Saint-Cyr Coëtquidan)
9 Квітня 2021, 01:10
читать на русском

Французька армія під час військових навчань випробувала кілька роботів, зокрема робопса Spot американської компанії Boston Dynamics, якого відправляли у розвідку.

Фотографії з навчання оприлюднила військова школа Сен-Сір.

Навчання тривали два дні. Крім «собаки», використовували турель OPTIO-X20 на гусеничному ходу, робота-розвідника ULTRO і робота підтримки Barakuda зі щитом.

Спершу військові відпрацьовували три сценарії операції самотужки (наступальна й оборона операція вдень і вночі, міський бій), а потім разом із роботами.

Як пише газета Ouest-France, роботів Spot і ULTRO використовували для розвідки, OPTIO-X20 — для вогневої підтримки, а Barakuda — для захисту групи солдатів.

З'ясувалося, що з роботами операції відбувалися повільніше, однак завдяки роботу-собаці вдалося уникнути смертей. Один із військових розповів, що у тренувальному бою без роботів його вбили, але зі Spot він вижив, оскільки робота відправили у розвідку.

Проте солдати поскаржилися, що робопес швидко розрядився і їм довелося тягнути 31-кілограмового робота на собі.

Своєю чергою представник Boston Dynamics у коментарі The Verge заявив, що компанія не знала про те, що Spot придбала французька армія. Цей робот не призначений для військових цілей, тому й не витримав великих затрат енергії.

Нагадаємо, 2 березня у львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні робот-хірург Da Vinci прооперував дитину.

1