У Львові робот-хірург Da Vinci прооперував дитину - відео

Це перша подібна операція у нашій державі
У Львові робот-хірург Da Vinci прооперував дитину - відео
Робот оперує дитину (Фото: Олег Самчук Фейсбук)
2 Березня 2021, 00:00
читать на русском

У львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні робот-хірург Da Vinci прооперував дитину.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив керівник лікарні Олег Самчук.

Він розповів, що першою пацієнткою робота стала 13-річна дівчинка, яка народилася з патологією кишківника. Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але це тільки погіршило стан дитини. У дівчинки розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю і блювоти.

Численні госпіталізації і медикаментозне лікування тільки тимчасово полегшували стан. Без ще однієї операції дівчинка не просто страждала б, був ризик виникнення гострої кишкової непрохідності та навіть некрозу, а це вже питання життя. Однак усунення спайок відкритим способом, яких вже було три, надалі загрожувало виникненням нових, що само по собі не було виходом, — зазначив медик.

За допомогою Da Vinci фахівці зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення в тривимірній проєкції з 20-кратним збільшенням.

Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві "руки" і ліквідував множинні спайки з мінімальною травматизацією здорових тканин. На ліквідацію спайок пішло майже три години.

За словами Самчука, операція пройшла успішно. Ранній післяопераційний період задовільний.

Дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка і вже навіть ходить по коридору. І хоча попереду у нашої пацієнтки ще тривала реабілітація, вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему, — додав він.

Як відомо, у листопаді 2020 року Львівська лікарня швидкої допомоги отримала сучасний американський апарат для проведення складних операцій — робот-хірург Da Vinci. Після проходження сертифікації торік у грудні першу операцію за допомогою робота провели 50-річному жителю Бродів з діафрагмальною грижею і гастроезофагеальною рефлюксною хворобою.

Читайте також

Нагадаємо, днями у Ковелі на Волині зробили пересадку серця, нирок та печінки одразу  трьом пацієнтам від одного донора. Це вже четверта в Україні трансплантація печінки за цей місяць: Львів, Київ, Запоріжжя. Також цього року уже пересадили три серця та 17 нирок, вісім із яких — посмертно.