У Франції вперше зробили трансплантацію обох рук і плечей

Близько 50 осіб працювали над операцією
У Франції вперше зробили трансплантацію обох рук і плечей
Ісландець, якому зробили операцію із трансплантації обох рук і плечей (фото: скрін із відео)
28 Січня 2021, 03:09
читать на русском
У Франції команда медиків лікарні імені Едуарда Ерріо в Ліоні під керівництвом провідного хірурга Арама Газаряна зробили операцію з трансплантації обох рук і плечей 48-річному громадянину Ісландії.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами лікарів, ісландець, якому вперше у світі була зроблена така трансплантація, одужує після операції - через два десятиліття після аварії, у якій він втратив обидві кінцівки.

Чоловік втратив верхні кінцівки у січні 1998 року через інцидент на роботі: стрибок напруги в 11 тисяч вольтів обпік електрику руки, він впав з лінії електропередач на землю. Внаслідок цього Гретаррсон отримав множинні переломи і внутрішні пошкодження, впав у кому на три місяці, під час якої хірурги прийняли рішення ампутувати йому руки.

Читайте також

Після пережитого ісландець переніс депресію, почав вживати наркотики. Через чотири роки, за його словами, "настав день пробудження" і Гретарссон захотів змінити своє життя. Про трансплантацію він мріяв дуже давно, проте на пошуки відповідного донора пішло ще багато років.

Операція тривала понад 14 годин: щоб скоротити час переходу від донора до реципієнта, до неї залучили чотири хірургічні бригади, всього - близько 50 осіб.

Нагадаємо, що львівські лікарі провели першу на Західній Україні операцію з трансплантації печінки. Донором стала 47-річна львів'янка ㅡ її серце, печінка та нирки допомогли врятувати життя чотирьом пацієнтам.

1