Степанов: Україна зможе запустити систему трансплантації за три роки

Кабмін прийняв постанову про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин
Степанов: Україна зможе запустити систему трансплантації за три роки
Лікарі трансплантують людські органи (фото: UC Health)
26 Грудня 2020, 16:07
читать на русском

Україна матиме власну повноцінно функціонуючу систему трансплантології через три роки.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степовий на брифінгу.

Я вважаю, що ми можемо цього досягти за 3 роки. Це означає, що всі наші громадяни, які будуть потребувати трансплантації, будуть її робити саме в Україні, а не шукати кращої долі за кордоном, - наголосив він.

Читайте також

Степанов додав, що цього тижня Кабмін прийняв постанову про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин.

Мета цієї постанови: забезпечити запуск з 1 січня 2021 цієї системи, яка повинна забезпечити зіставлення пари донор-реципієнт. Без цієї системи не зможе повноцінно функціонувати система трансплантації, - зазначив міністр.

Крім того, цього тижня було прийнято рішення про створення Українського центру, який буде займатися усіма питаннями трансплантації. Степанов вважає, що в Україні зможуть робити близько 5 тисяч операцій на рік. Цього року їх зробили більше сотні.

Нагадаємо, що Європейський регулятор вперше дозволив продаж штучного серця, яке розробила французька біомедична компанія Carmat. Ліцензія дозволяє компанії продавати свою розробку у країнах-членах Європейського Союзу. Штучне серце стане тимчасовою заміною для пацієнтів, що очікують на трансплантацію органу.

1