У Ковелі пересадили серце, нирки і печінку від одного донора одразу трьом людям - фото

Жінка-донор померла від інсульту у 44 роки
У Ковелі пересадили серце, нирки і печінку від одного донора одразу трьом людям - фото
Трансплантація серця у Ковелі (Фото: Ірина Заславець Фейсбук)
26 Лютого 2021, 21:10
читать на русском

Вночі 26 лютого у Ковелі на Волині почали пересадку серця, нирок та печінки одразу  трьом пацієнтам від одного донора.

Про це повідомила засновниця громадської організації "Всеукраїнська платформа донорства iDonor" Ірина Заславець у Фейсбуці.

Це вже четверта в Україні трансплантація печінки за цей місяць: Львів, Київ, Запоріжжя. Також цього року уже пересадили три серця та 17 нирок, вісім із яких — посмертно.

У жінки донора з Ковеля це був уже другий інсульт, врятувати від якого хвору не вдалося.

Після того, як консиліум лікарів констатував смерть мозку, донька й зять погодилися на донорство, — написала Заславець.

Одна нирка дісталася 24-річній дівчині з Маневиччини на Волині. Вона сирота, виховує 5-річну доньку. Чотири роки тому у неї відмовили нирки, тому хвора перебувала на діалізі. Її нова нирка запрацювала просто на операційному столі.

Другу нирку отримав 52-річний чоловік з Бердичева. Він мав хронічну хворобу нирок і останні дев’ять місяців перебував на замісній нирковій терапії.

Нове серце дісталося чоловіку з Турійського району, який кілька років хворів на дилятаційну кардіоміопатію — серце не могло перекачувати кров, бо було збільшене в кілька разів.

Печінку донора повезли до Києва, в Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова НАМН України. Пересаджувати її розпочали зранку, наразі про результат операції ще не відомо.

Читайте також

Нагадаємо, 30 грудня львівські лікарі провели першу на Західній Україні операцію з трансплантації печінки. Донором стала 47-річна львів'янка ㅡ її серце, печінка та нирки допомогли врятувати життя чотирьом пацієнтам.

1