Генератори не продавайте: експерти прогнозують наступну зиму без світла

Росіяни восени 2023 знову спробують зруйнувати енергосистему України
Генератори не продавайте: експерти прогнозують наступну зиму без світла
Генератор
22 Квітня 2023, 20:47
читать на русском

Росіяни в наступний опалювальний сезон можуть знову спробувати занурити Україну в темряву. Можливі ракетні атаки можуть планувати на жовтень та листопад 2023 року.

"Моя гіпотеза така: росіяни будуть накопичувати ракети все літо, а потім спробують повторити такі ж атаки, як минулого року. Тобто це буде в наступний опалювальний сезон, тобто жовтень і листопад", - відзначив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

За його словами, Україна поліпшить фізичний захист до нового опалювального сезону, але відновити міцність енергосистеми важким обладнанням не встигне.

"Це мій особистий прогноз: воно просто не приїде, його у світі не вистачає, щоб прибула достатня кількість. Скільки-небудь приїде, але це буде, може, 20% від того, що нам необхідно, найбільше - 30-40%. Це означає, що у нас буде менший запас міцності, але однозначно ми краще підготуємося", - пояснив експерт.

При цьому він вказав, що майбутній опалювальний сезон для українців буде дуже складним. Він не виключає, що можливий дефіцит потужності та відключення світла.

"Якщо ви купили генератор, ні в якому разі не продавайте. Мастило змініть, бак залийте – і нехай стоїть, тільки включайте час від часу, щоб не застоявся. Якщо ви купили павербанк, то теж прочитайте інструкцію, як правильно зберігати, і потримайте ще рік. До перемоги нехай будуть", - підсумував Харченко.

Нагадаємо, уряд з 10 листопада 2022 року звільнив від митних платежів та ПДВ генератори, акумулятори та ще низку електротоварів. Крім того, уряд скасував обов’язковість надання як підтвердження звільнення від сплати митних платежів декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Читайте також

1