Глава МОЗ розповів, яких збитків зазнала українська медицина від війни

Багато медичних закладів зараз знищені російськими окупантами
Глава МОЗ розповів, яких збитків зазнала українська медицина від війни
Російські війська зруйнували лікарню в Ізюмі / Фото: Volodymyr Matsokin у Facebook
8 Липня 2022, 20:32
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, яких збитків завдала українській медицині росія.

Про героїчних медиків та про збитки українській медицині Ляшко розповів в етері "Сніданку з 1+1".

За його словами, сильний медичний фронт і тил – необхідна складова нашої перемоги. Міністр розповів, що багато хто з медичних працівників України нагороджені медалями за свою самовіддану роботу з порятунку громадян.

Ляшко наголосив, що українські лікарі та медсестри продовжують рятувати життя в надзвичайно важких умовах. Допомога надається на всіх етапах, починаючи від місця, де сталася трагедія, триває у швидких і далі – в лікарнях.

Міністр навів статистику руйнувань медичної сфери. Статистика охоплює лише деокуповані райони, але і без того цифри вражають.

Понад 770 закладів охорони здоровʼя пошкоджені, 121 – повністю зруйновані. Для відбудови знищених лікарень необхідно 17 млрд грн, а для відновлення всіх – 30 млрд грн. Тут не враховані аптеки, автомобілі швидкої допомоги та інше, - сказав він.

Найжахливіша цифра – це кількість загиблих медиків, їх 13, ще 48 лікарів отримали тяжкі поранення. Але це тільки цивільні медики та ті, хто не перебуває на окупованих територіях.

Крім цього, близько 2800 медпрацівників виїхали за кордон від початку повномасштабної війни. Це лише 5% від загальної кількості. Ті, хто залишився, переорієнтуються згідно з потребами воєнного часу.

235 закладів зараз розташовані на територіях, де росія намагається встановити окупаційний режим. Але всім працівникам держава продовжує виплачувати зарплатню, і згідно з Женевською конвенцією, лікарі там надають допомогу всім, хто до них звертається.

Російські військові не дозволяють доправляти на тимчасово окуповані території ліки, що є злочином, який фіксується, і за нього Росія нестиме відповідальність.

Нагадаємо, що в МОЗ назвали біологічний вік українців і попередили про нові хвороби, які можуть виникнути через війну РФ проти України.

1