Глобальне потепління призведе до катастрофи в Україні - синоптик

За останні 30 років річна температура в України піднялася на 1,3 градуса
Ексклюзив
Глобальне потепління призведе до катастрофи в Україні - синоптик
Глобальне потепління фото: pexels
5 Жовтня 2021, 14:45
читать на русском

Глобальне потепління призведе до катастрофи в Україні, зокрема разом зі зміною клімату до України прийшли небезпечні стихійні явища.

Про це розповіла синопткиня Тетяна Негадайлова ексклюзивно для Парламент.ua.

Останні 30 років річна температура в регіонах України піднялася на 1,3 градуса. Просто згадайте погоду наприкінці восьмидесятих – і останніх кількох років, і це справді два різних клімати. Суворі зими стали рідкістю, якщо і буває температура мінус 20 – то це і рідко, і короткий час, буквально 1-2 дні, і вже два роки, як у нас взагалі не було мереорологічної зими. Сталого переходу через нуль градусів у нас не було, - сказала Тетяна Негадайлова.

За її словами, потепління є нерівномірним, оскільки восени воно менше виражене, осінь за кліматом майже не змінилася, більше проявляється взимку і навесні, а найбільше - в літні місяці.

Якщо в попереднє 30-ліття у нас нормою було 8-9 днів з температурою вище 30 градусів, то в останні роки таких спекотних днів може бути 10-16, навіть до 20. Це доволі різко змінюється. Вважається, що потепління більше 2,5 градусів може призвести до катастроф, - пояснила Негадайлова.

Вона зазначила, що в Україні почали відбуватися суховії, смерчі, нехарактерні для нашої території. Разом зі зміною клімату до України прийшли небезпечні стихійні явища.

Тепліше повітря у періоди підвищеної вологості більше утримує води, і для нас - паводконебезпечних районів – збільшується ймовірність паводків. Зміни зараз ще не катастрофічні, але все залежить від того, як розвиватиметься цей сценарій надалі, - додала синопткиня.

Нагадаємо, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда вважає, що через 20-25 років зими в Україні взагалі не буде.

Читайте також

1