Глобальний збій у Facebook, Instagram і WhatsApp: стала відома причина

Власник Facebook Цукерберг попросив вибачення за збої у роботі
Важливо
Глобальний збій у Facebook, Instagram і WhatsApp: стала відома причина
Фейсбук, соцмережа Facebook Фото: Pexels
5 Жовтня 2021, 08:24
читать на русском

У соцмережах Facebook, Instagram та WhatsApp у понеділок, 4 жовтня, стався глобальний збій, причиною якого було оновлення протоколу динамічної маршрутизації. Вже наступного дня інтернет-ресурси відновили свою роботу.

Журналіст Independent Браян Кребс повідомив, що мережею розійшлася новина про продаж даних 1,5 млрд користувачів Facebook на популярному хакерському форумі (імена, e-mail, телефонні номери, локації, id і т.д.).

Як пише Reuters, експерти з безпеки зазначили, що збій стався за внутрішньою помилкою, однак "теоретично можливий саботаж з боку інсайдера". Крім того, могла статись проблема в роботі системи доменних імен (DNS). Злом соцмереж ззовні вони називали малоймовірним.

Цей масштабний збій відчувався мало не на всіх континентах світу. Користувачі скаржились на підключення, зокрема видавало помилку про "відсутність інтернет-з'єднання".

За інформацією головного технолога компанії Facebook Майка Шрепфера, фахівці компанії вели роботу з метою оперативного усунення мережевих проблем. А власник Марк Цукерберг особисто попросив вибачення перед користувачами за масштабний збій на своїй сторінці у Facebook.

Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger повертаються до онлайн-роботи. Перепрошую за сьогоднішній збій: я знаю, як сильно ви покладаєтеся на наші сервіси, щоб залишатися на зв'язку з важливими для вас людьми, - написав Цукерберг.

Втім, він не пояснив, скільки буде потрібно часу для повноцінного відновлення роботи.

А через масштабний збій вартість акцій Facebook до моменту закриття торгів впала на 4,89% в порівнянні з часом їх початку. Сам Цукерберг втратив більш ніж 6 млрд доларів.

Нагадаємо, що ввечері 4 жовтня у Facebook, Instagram і WhatsApp трапився збій. Соцмережі недоступні у користувачів по всьому світу.

Крім того, 2 вересня у роботі Instagram також стався масштабний збій. Користувачі зі всього світу скаржились на проблеми з входом у профіль та завантаженням стрічки.

Читайте також

1