Голландська компанія побудує дата-центри на територіях АЕС України

Дата-центри допоможуть завантажити потужності атомної генерації
Голландська компанія побудує дата-центри на територіях АЕС України
Рівненська АЕС (фото: Енергоатом)
14 Жовтня 2020, 05:27
читать на русском

ДП НАЕК "Енергоатом" та голландська компанія Bitfury Holding B.V. підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з метою створення дата-центрів на територіях АЕС України. Документ підписали очільник Енергоатома Петро Котін і директор Bitfury Holding B.V. Олег Блінков 13 жовтня в центральному офісі Енергоатома.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

Як зазначається в Меморандумі, його метою є збереження або збільшення обсягів виробництва електроенергії атомною генерацією України та відновлення балансу виробництва/споживання електроенергії в країні. Серед передумов підписання документа сторони зазначили швидке зростання індустрії послуг центрів обробки даних як галузі, в якій знаходять своє впровадження найновіші апаратні технології та яка дозволяє консолідувати інформаційні ресурси і скоротити сукупні витрати на володіння ІТ-інфраструктурою.

Коментуючи підписання Меморандуму, Петро Котін підкреслив, що співпраця між Енергоатомом та Bitfury Holding дозволить вирішити одну з найгостріших проблем галузі – обмеження видачі електроенергії з АЕС України.

Дякую усім фахівцям Енергоатома та Bitfury Holding, які долучилися до підготовки Меморандуму та довели перший етап співробітництва між компаніями до логічного завершення. Це початок великої та складної роботи, яка дозволить вирішити низку стратегічних завдань як для Енергоатома, так і для України загалом, – наголосив керівник НАЕК.

Читайте також

У свою чергу Олег Блінков висловив подяку керівництву та фахівцям Енергоатома за плідну співпрацю.

Ми дуже задоволені нашою взаємодією з представниками Компанії, яка триває вже кілька місяців. Наразі ми поклали початок унікальному за масштабами проєкту, – підкреслив він. – У ході співробітництва ми переконалися, що Енергоатом зберіг потужний науково-технічний, проєктний та виробничий потенціал. І це дозволяє нам із впевненістю казати: ваша Компанія має все необхідне, щоб стати піонером в реалізації настільки потужних проєктів у сфері створення обчислювальних центрів, - зазначив Блінков.

Дата-центри при атомних електростанціях зможуть споживати до 2ГВт електроенергії. Про терміни їх будівництва та обсяги інвестицій не повідомляється.

Читайте також

Нагадаємо, що Міністерство та Комітет цифрової трансформації України та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA анонсували перший в Україні технологічний проєкт, що вирішує глобальну світову проблему в швидкісній обробці даних, співпраця передбачає реалізацію проєкту Екотехнопарку в Херсонській області.

Зазначається, що Мінцифри та міжнародний технологічний холдинг TECHIIA підписали Меморандум про співпрацю щодо розбудови галузі інформаційних технологій, будівництва дата-центрів, розвиток кіберспорту та STEM-освіти.

1