"Голос" ініціює звернення до уряду: просить надати тимчасовий захист білорусам

Тимчасовий захист хочуть надати тим, хто зазнав політичних переслідувань у Білорусі
"Голос" ініціює звернення до уряду: просить надати тимчасовий захист білорусам
Прикордонний контроль, фото: ДПСУ
23 Вересня 2020, 18:16
читать на русском

Фракція "Голос" пропонує Верховній Раді звернутися до Кабінету міністрів та Державної міграційної служби, щоб вони надали тимчасовий захист громадянам Білорусі.

Про це йдеться у постанові №4143, опублікованій на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, це стосуватиметься білорусів, які були вимушені шукати захисту в Україні внаслідок політичних переслідувань у своїй країні.

Автори постанови наголошують, що надання тимчасового захисту сприятиме посиленню міжнародного тиску на білоруських посадовців, причетних до спотворення результатів виборів 9 серпня 2020 року.

"Ціль та завдання проєкту — надати громадянам Республіки Білорусь можливість отримання роботи в Україні на строк, на який надано тимчасовий захист", — йдеться у документі.

Там також зазначено, що, за інформацією Державної прикордонної служби України, станом на 9 вересня щонайменше 15 людей вже попросили про притулок в Україні.

Читайте також

Депутати додають, що за неофіційними джерелами йдеться не про десятки, а сотні людей. Тим часом більшість білорусів прибувають в Україну, не вимагаючи надання притулку — вони очікують покращення ситуації в їхній країні. Водночас для них перебування в Україні обмежується строком 90 днів, також вони не мають доступу до ринку праці.

Нагадаємо, церемонію інавгурації провели на тлі протестів у Білорусі. Вже майже місяць в країні тривають протести проти результатів виборів. Протестувальники впевнені, що Лукашенко не переміг ці вибори та вимагають перевибори.

Крім того, Євросоюз відмовився визнавати Лукашенка президентом Білорусі. А ООН вимагає зупинити насильство на вулицях.

1