Google пригрозив Австралії відключити пошуковик: що сталося

Австралія намагається підняти доходи місцевих ЗМІ
Google пригрозив Австралії відключити пошуковик: що сталося
Фото: Google

Google може відключити пошуковик у Австралії, якщо вони будуть вимагати ділити доходи від реклами у Мережі.

Про це йдеться у заяві компанії.

Жоден веб-сайт або пошукова система не платять за підключення користувачів до інших сайтів за допомогою посилань. Цей закон змусить Google робити подібне вперше в нашій історії. Це слизька доріжка. Якщо одного виду бізнесу платять за появу в пошуку, чому іншим не повинні? Такий шлях зруйнує бізнес-модель будь-пошукової системи, включаючи Google, - йдеться у заяві.

Як відомо, у австралійському сенаті обговорюють новий кодекс про ЗМІ, який розробили ще минулого року через падіння доходів місцевих видань на тлі пандемії. За планом, законопроєкт зобов'яже Facebook і Google платити австралійським ЗМІ за використання контенту.

Читайте також

Facebook ще влітку відмовилися ділитися доходами від реклами, а тепер відповів Google. Там пригрозили відключити в країні пошуковик, так як у неї "не залишиться іншого вибору". Якщо закон ухвалять, пошукова видача погіршиться, так як у великих медіа з'явиться "несправедливу перевагу", додали у Google.

Як альтернативу, компанія запропонувала австралійським ЗМІ брати участь в програмі Google News Showcase. Вона передбачає виплати виданням за контент. Компанія планує інвестувати в неї 1,3 мільярда доларів протягом трьох років.

Нагадаємо, від 14 січня компанія Google припинить показ політичної реклами на всіх своїх платформах після штурму Капітолію.

1