Прості рецепти смакоти: готуємо грибні жульєни

Для подачі страви використовують спеціальний посуд — кокотниці
Прості рецепти смакоти: готуємо грибні жульєни
24 Липня 2023, 22:54
читать на русском

Жульєн із грибами — страва, яка наочно демонструє, як можуть змінюватися рецепти залежно від того, у якій країні за ними готують. Назва страви французька, але в кухні цієї країни жульєном називають спосіб нарізання молодих овочів і не тільки. Тобто так називають і салат, і суп, якщо компоненти в ньому порізані тонесенькими шматочками. За правилами це роблять за допомогою спеціального ножа.

А ось у нас жульєном звикли називати конкретну страву. В її основі — гриби, запечені під сметанним соусом та сирною скоринкою. До класичного поєднання додають і інші продукти, наприклад, моркву, броколі, креветки, мідії і т. д. Найбільш популярний і ситний варіант — жульєн із грибами і куркою.

Для подачі страви використовують спеціальний посуд — кокотниці (вони ж — жульєнниці) з дерева, металу, кераміки. Для пригощання у форматі шведського столу практикують подавати жульєн у тарталетках.

Грибний жульєн "Єлисейські поля"

Інгредієнти

  • Шампіньйони  - 400 г
  • Масло - 50 г
  • Борошно  - 2 ч. л.
  • Яйця - 2 шт.
  • Майонез - 2 ст. л.
  • Сметана, 21 %  - 2 ст. л.
  • Сіль та перець до свого смаку

Борошно обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору і додати печериці, смажити 5–7 хвилин. А тим часом яйця збити із сіллю, спеціями, майонезом та сметаною. Обсмажені печериці викласти у формочки, залити збитою сумішшю і запікати 5 хвилин. (до утворення золотистої скоринки) у добре розігрітій духовій шафі. До столу цю страву подають гарячою.

Жульєн з грибами та куркою

Інгредієнти

  • М’ясо куряче - 400 г
  • Шампіньйони - 400 г
  • Вершки середньої жирності -350 мл
  • Цибуля - 200 г
  • Сир твердий  - 150 г
  • Борошно високосортне -2 ст. л.
  • Сіль
  • Спеції (перець, лавровий лист)
  • Зелень
  • Олія

Відварити м’ясо з цибулиною, додавши сіль і спеції, дати йому охолонути, нарізати невеликими шматочками. Сиру цибулю подрібнити і підсмажити в олії до золотистого відтінку, потім додати гриби. Смажити до готовності.

Борошно просмажити на сковороді без додавання олії. Коли з’явиться золотистий відтінок, додати вершки, посолити і поперчити.

З’єднати утворену масу із грибами та цибулею, додати курку. Перемішати, розподілити по формочках і запікати 20 хвилин, посипати твердим сиром і почекати, поки він розплавиться. Прикрасити страву зеленню.

Жульєн у тарталетках з грибами і броколі

Інгредієнти

  • Шампіньйони - 400 г
  • Броколі - 400 г
  • Цибуля - 2 шт.
  • Помідори  - 300 г
  • Морква - 150 г
  • Сметана, 21 %  - 2 ст. л.
  • Вершкове масло -  3 ст. л.
  • Яйця - 2 шт.
  • Сир твердий - 150 г
  • Спеції, сіль
  • Листкове тісто - 500 г

Тісто розморозити і розкачати, поділити на частини (6 чи 8) і випекти з них тарталетки, використовуючи кокотниці чи форми для кексів з металу, силікону тощо. Поки вони стигнуть, приготувати жульєн.

Броколі відварити у воді чи на парі. Можна залишити розділеною на суцвіття чи порізати на менші частини. Моркву відварити, подрібнити соломкою. На вершковому маслі підсмажити цибулю з грибами. У тарталетки викласти овочі і гриби з цибулею. Полити соусом зі збитих яєць зі сметаною і засипати сиром. Випікати близько 40 хвилин.

Читайте також

1