Українців, які нелегально перетинають кордон, притягуватимуть до відповідальності - ДПСУ

Жульєн із грибами — страва, яка наочно демонструє, як можуть змінюватися рецепти залежно від того, у якій країні за ними готують. Назва страви французька, але в кухні цієї країни жульєном називають спосіб нарізання молодих овочів і не тільки. Тобто так називають і салат, і суп, якщо компоненти в ньому порізані тонесенькими шматочками. За правилами це роблять за допомогою спеціального ножа.
А ось у нас жульєном звикли називати конкретну страву. В її основі — гриби, запечені під сметанним соусом та сирною скоринкою. До класичного поєднання додають і інші продукти, наприклад, моркву, броколі, креветки, мідії і т. д. Найбільш популярний і ситний варіант — жульєн із грибами і куркою.
Для подачі страви використовують спеціальний посуд — кокотниці (вони ж — жульєнниці) з дерева, металу, кераміки. Для пригощання у форматі шведського столу практикують подавати жульєн у тарталетках.
Грибний жульєн "Єлисейські поля"
Інгредієнти
- Шампіньйони - 400 г
- Масло - 50 г
- Борошно - 2 ч. л.
- Яйця - 2 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сметана, 21 % - 2 ст. л.
- Сіль та перець до свого смаку
Борошно обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору і додати печериці, смажити 5–7 хвилин. А тим часом яйця збити із сіллю, спеціями, майонезом та сметаною. Обсмажені печериці викласти у формочки, залити збитою сумішшю і запікати 5 хвилин. (до утворення золотистої скоринки) у добре розігрітій духовій шафі. До столу цю страву подають гарячою.
Жульєн з грибами та куркою
Інгредієнти
- М’ясо куряче - 400 г
- Шампіньйони - 400 г
- Вершки середньої жирності -350 мл
- Цибуля - 200 г
- Сир твердий - 150 г
- Борошно високосортне -2 ст. л.
- Сіль
- Спеції (перець, лавровий лист)
- Зелень
- Олія
Відварити м’ясо з цибулиною, додавши сіль і спеції, дати йому охолонути, нарізати невеликими шматочками. Сиру цибулю подрібнити і підсмажити в олії до золотистого відтінку, потім додати гриби. Смажити до готовності.
Борошно просмажити на сковороді без додавання олії. Коли з’явиться золотистий відтінок, додати вершки, посолити і поперчити.
З’єднати утворену масу із грибами та цибулею, додати курку. Перемішати, розподілити по формочках і запікати 20 хвилин, посипати твердим сиром і почекати, поки він розплавиться. Прикрасити страву зеленню.
Жульєн у тарталетках з грибами і броколі
Інгредієнти
- Шампіньйони - 400 г
- Броколі - 400 г
- Цибуля - 2 шт.
- Помідори - 300 г
- Морква - 150 г
- Сметана, 21 % - 2 ст. л.
- Вершкове масло - 3 ст. л.
- Яйця - 2 шт.
- Сир твердий - 150 г
- Спеції, сіль
- Листкове тісто - 500 г
Тісто розморозити і розкачати, поділити на частини (6 чи 8) і випекти з них тарталетки, використовуючи кокотниці чи форми для кексів з металу, силікону тощо. Поки вони стигнуть, приготувати жульєн.
Броколі відварити у воді чи на парі. Можна залишити розділеною на суцвіття чи порізати на менші частини. Моркву відварити, подрібнити соломкою. На вершковому маслі підсмажити цибулю з грибами. У тарталетки викласти овочі і гриби з цибулею. Полити соусом зі збитих яєць зі сметаною і засипати сиром. Випікати близько 40 хвилин.
Читайте також