М`ясо в сметані з грибами: як приготувати смачний бефстроганов

Бефстроганов складається з дрібно нарізаних шматочків яловичини, залитих гарячим сметанним соусом
М`ясо в сметані з грибами: як приготувати смачний бефстроганов
29 Листопада 2022, 21:44
читать на русском

Бефстроганов був винайдений графом Олександром Григоровичем Строгановим в кінці дев'ятнадцятого століття. Вважається, що саме граф запропонував своїм кухарям тушкувати в соусі до м'якості маленькі обсмажені шматочки м'яса.

Достеменно невідомо, належала ідея приготування бефстроганов самому графу, або ж його кухарю - французу, що вирішив догодити господареві, який втратив чимало зубів і не міг впоратися з жорстким смаженим м'ясом. Так чи інакше, новий рецепт увійшов в історію під ім'ям графа. Спочатку страва набула популярності в Одесі, де граф тримав "відкритий стіл", тобто давав обіди, які могли відвідувати практично всі охочі. Надалі про яловичину по-строгановськи дізнався весь світ.

Для класичної яловичини по-строгановськи не потрібно ніяких екзотичних інгредієнтів: тільки м'ясо, цибуля, сметана, томатна паста, трохи борошна, олія для обсмажування, сіль і перець. Готується страва близько години, причому більшу частину цього часу – самостійно: участь кухаря потрібна лише на початковому етапі приготування.

Ця страва дуже економічна на відміну від м'яса, приготованого одним шматком. Бефстроганов легко ділиться на порції і вдало комбінується практично з будь-якими гарнірами – овочами, крупами, макаронними виробами. Страва відрізняється ситністю, вона чудово відновлює сили після важкого робочого дня. Важливо, що з приготуванням бефстроганов впорається навіть недосвідчений кулінар: важливо лише дотримуватися нескладної технології приготування.

Як і багато інших популярних рецептів, бефстроганов має безліч варіацій. До м'яса додаються різні соуси, гірчиця, ароматний алкоголь, гриби, сир, різні овочі, базилік, часник, майоран.

Як випливає з назви, бефстроганов повинен готуватися виключно з яловичини. Тим часом в меню багатьох кафе і ресторанів можна зустріти бефстроганов з курки, свинини і навіть з кальмарів. Від класичного рецепту залишається лише спосіб приготування – тушкування обсмажених шматочків у соусі.

Для тушкування часто використовується жорсткувате м'ясо, яке приготувати іншим способом не виходить. Але бефстроганов слід готувати тільки з якісної м'якої яловичини – вирізки або поперекової частини. Великий шматок м'яса слід ретельно відбити, потім розрізати на вузькі смужки завтовшки не більше одного сантиметра. Різати м'ясо слід обов'язково поперек волокон.

Найвідповідальніший етап приготування – обсмажування. Шматочки м'яса слід обваляти в борошні, змішаної з сіллю і чорним перцем. У глибоку сковороду слід налити олію, дно посуду викласти кружками ріпчастої цибулі, і коли олія розжариться, швидко обсмажити в ньому шматочки м'яса. На цю операцію має піти не більше п'яти хвилин, інакше м'ясо стане жорстким.

Після цього м'ясо заливається соусом зі свіжої сметани з додаванням невеликої кількості томатної пасти. Блюдо слід ретельно перемішати і залишити тушкуватися на повільному вогні під кришкою до м'якості. Зазвичай на тушкування йде від двадцяти хвилин до години в залежності від якості м'яса.

На гарнір до бефстроганов рекомендується подавати смажену картоплю, але підійдуть також рис, макарони і навіть тушковані овочі. Головне, щоб гарнір був гарячим. Окремо можна подати скибочки свіжого помідора і зелень.

Кожен кухар може вдосконалити рецепт на свій смак. На початку двадцятого століття в соус додавали трохи мадери, пізніше деякі стали замінювати томатну пасту кетчупом або навіть обсмаженими помідорами. Широкого поширення набула традиція додавати до яловичини гриби – лісові або шампіньйони.

Рецепт бефстроганов з грибами

Для приготування страви слід взяти чотириста грамів м'якоті яловичини, велику цибулину, сто грамів печериць, сто п'ятдесят грамів жирної сметани, пару ложок томатної пасти, півтори-дві столові ложки борошна, сіль, чорний перець, олія для обсмажування. М'ясо необхідно відбити, нарізати на шматочки в мізинець завтовшки, обваляти їх в суміші солі, перцю і борошна. Печериці вимити і нарізати тонкими пластинами. Цибулю порізати якомога дрібніше.

Сметану перемішати з томатною пастою, якщо є бажання, можна додати зубчик часнику розчавленого. Обсмажити в гарячому маслі шматочки м'яса з цибулею впродовж двох хвилин, додати печериці, зменшити вогонь і вилити в сковороду суміш сметани з томатною пастою. Якщо сметана дуже густа, її можна злегка розбавити водою. Тепер залишається зменшити вогонь і тушкувати страву до м'якості. Подається страва гарячою з гарячим же гарніром. Як супровід підійде червоне вино кімнатної температури.

Читайте також

1