Смачна вечеря за мінімум часу: рецепти овочевого рагу

Як доповнення до нього додають м’ясо, гриби, бобові та навіть морепродукти
Смачна вечеря за мінімум часу: рецепти овочевого рагу
23 Листопада 2022, 21:40
читать на русском

Один зі способів, як нагодувати всю сім’ю смачною й корисною вечерею за мінімум часу — приготувати овочеве рагу. Усі рецепти цієї страви примітні тим, що основа в них одна — нарізані тушковані овочі. Причому підійдуть будь-які овочі, а кількість інгредієнтів строго не обмежується.

Що потрібно знати перед приготуванням

Рецепт овочевого рагу — універсальний помічник, що дозволяє господині проявити кулінарну фантазію. Головне — знати кілька секретів і основних правил.

Щоб овочі рівномірно обсмажилися і стушкувалися, слід нарізати їх приблизно однаковими середніми шматочками, наприклад, по 2–3 см. До того ж так овочі будуть виглядати гарніше.

Є два основні підходи до приготування страви:

Овочі окремо смажать або відварюють, а потім з’єднують і рагу доводять до готовності. Цей спосіб дозволяє овочам краще тримати форму. Спочатку смажать цибулю, моркву й часник, до них по черзі додають інші овочі і приправи.

Якщо ви вибрали спосіб приготування з почерговим додаванням овочів, намагайтеся закладати їх у правильній послідовності, щоби рагу зберегло форму, а не перетворилося на безформну масу. Краще спочатку додати тверді овочі на зразок картоплі або гарбуза, а потім додати м’які: помідори, перець, горошок тощо.

На варку картоплі, моркви потрібно 30–40 хвилин, з буряком — той же таймінг.

Час для заморожених овочів, наприклад, капусти, броколі і спаржі — до 15 хвилин.

Ще менше часу потрібно на цукіні, кабачок, помідори й перець — варити приблизно 10 хвилин.

Якщо ви хочете додати молоду кукурудзу й горошок, то їх варять 5–7 хвилин.

Якщо ви помітите, що соусу стає менше, треба зменшити вогонь і накрити ємність кришкою. Також, щоб овочі не підгоріли, особливо якщо серед них немає соковитих і рідких, можна під час приготування додати воду або бульйон. Якщо ж, навпаки, вам здається, що соку занадто багато, тушкуйте їх кілька хвилин без кришки.

Смак і запах приправ може змінитися під час довгого нагрівання, тому краще їх додавати в середині або наприкінці приготування страви. Наприклад, петрушку, кріп, базилік — з такими приправами страва вийде більш ароматною. А ось солити рагу потрібно за 2–3 хвилини до готовності.

Пісний рецепт рагу з квасолею

Це універсальний рецепт, який доступний кожній родині й не вимагає особливих витрат.

Для приготування потрібні:

  • 250 г квасолі;
  • ¼ капустини;
  • 5 картоплин;
  • 1 середня морквина;
  • 1 цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 помідори;
  • приправи й сіль — до свого смаку.

За день до готування квасолю замочують у воді, на ніч або хоча б на 4 години. Після цього її потрібно відварити до напівготовності, приблизно 40 хвилин.

Усі овочі шаткують, а ємність заливають водою, першими кладуть картоплю й капусту, які потрібно тушкувати 20 хвилин.

На сковороді із соняшниковою олією тушкують 10 хвилин інші овочі, крім квасолі. Пересипаємо все в каструлю й на цьому етапі вже додаємо квасолю. Перемішуємо й тушкуємо на невеликому вогні ще 15 хвилин. Додаємо приправи.

Рагу з м’ясом і рисом у духовці

За рецептом можна готувати страву зі свининою чи куркою. Посилити аромат страви допоможе шматочок шинки й часник, який краще додавати наприкінці приготування. Буде потрібно:

  • 250 г рису;
  • 700 г м’яса;
  • 200 г шинки;
  • 4 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 стебла селери;
  • 600 мл води або овочевого бульйону;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 2 лаврові листки;
  • приправи й сіль — до свого смаку.

Рис потрібно замочити на 3 години і промити в холодній воді. З помідорів знімаємо шкірку й нарізаємо разом із цибулею, перцем, селерою, м’ясом і шинкою. У каструлю додаємо олію й обсмажуємо м’ясо на сильному вогні, потім додаємо шинку, зменшивши вогонь.

Додаємо тушковані овочі — цибулю, селеру й перець. Для цього перемішуємо й залишаємо їх на 3 хвилини, після чого додаємо помідори, спеції й сіль. Через 3 хвилини додаємо рис і бульйон або воду, доводимо до кипіння з накритою кришкою і варимо  ще 3 хвилини.

Духовку нагріваємо до 180 градусів, ставимо каструлю на 40 хвилин. Готовність страви визначаємо за готовністю рису.

Рагу з картоплею й капустою в горщиках

  • 6 картоплин;
  • 1 середня морквина;
  • ¼ капустини;
  • 3 ст. л. консервованого горошку;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 г сметани;
  • сіль і перець — до свого смаку.

Картоплю чистимо й нарізаємо кубиками, моркву також чистимо і тремо на грубій тертці. Капусту дрібно шинкуємо. Овочі можна викладати шарами або перемішати в 3 горщиках, у кожен із яких потрібно залити 150 мл води. Вміст поперчити й посолити. Горщики ставимо в холодну духовку на 80 хвилин при 180 градусах.

Окремо збиваємо яйця зі сметаною, які додаємо в кожен горщик через 40 хвилин від початку готування в духовці. У цей же момент додаємо горошок, і тримаємо до готовності.

Як приготувати овочеве рагу в мультиварці

Цей спосіб заощаджує час господині на кухні, адже перемішувати рагу не потрібно, а готова страва з грибами не лише смачна, але і красива — шматочки овочів зберігають форму.

  • 300 г білих грибів, маслюків або красноголовців;
  • 4 середні картоплини;
  • 1 кабачок або цукіні;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • сіль, перець і олія — до свого смаку.

Овочам надаємо форму кубиків, промитим грибам — тонких пластин. У чашу додаємо столову ложку олії, перемикаємо на режим «Смаження», у якому готуємо моркву й цибулю протягом 2 хвилин. Потім додаємо овочі та гриби й обсмажуємо їх протягом 5 хвилин. Додаємо 150 мл води, приправи і виставляємо режим "Тушкування" на 30 хвилин, чекаємо до готовності.

Консервоване рагу на зиму

Страва допоможе смачно урізноманітнити сімейну вечерю взимку. Можна зробити з кабачками й баклажанами. Для приготування знадобляться:

  • 3 баклажани;
  • 5 солодких перців;
  • 3 середні моркви;
  • 450 г помідорів;
  • 300 г цибулі;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль і перець — до свого смаку.

Усі овочі нарізають приблизно однакового розміру. З помідорів необхідно зняти шкірку, для цього їх обдають окропом. Окремо ріжуть моркву й цибулю — їх обсмажують і тушкують на невеликому вогні 1–2 хвилини. До них уже досипають інші овочі, якщо помідори дадуть мало соку, слід додати воду. Наприкінці додаємо подрібнений часник і приправи, тушкуємо рагу до готовності.

Банки для заготовки потрібно приготувати заздалегідь, вимити, ретельно висушити, кришки обдати окропом і теж висушити. Сухою ложкою рагу викладають у банки, які міцно закручують і накривають ковдрою на добу. На наступний день їх потрібно переставити в місце для зберігання.

Читайте також