Гривня зміцнилася: причини здорожчання назвали в Нацбанку

НБУ продав 759,5 млн дол. США для згладжування надмірних коливань на ринку
Важливо
Гривня зміцнилася: причини здорожчання назвали в Нацбанку
Купюри, гривня, долар Фото: УНІАН
2 Лютого 2022, 08:45
читать на русском

Національний банк України розповів про зміцнення гривні після рекордного падіння.

У пресслужбі НБУ повідомляють, що у п'ятницю, 28 січня, попит на валюту на міжбанківському валютному ринку знизився, й гривня зміцнилася до 28,68 грн/дол. США (станом на 1 лютого курс НБУ становив 28,46 грн/дол).

Національний банк в цей день не здійснював інтервенції на валютному ринку. Загалом упродовж 24–27 січня Національний банк продав 759,5 млн дол. США з метою згладжування надмірних коливань на ринку, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ключовою причиною підвищеного попиту на валюту був "психологічний чинник, викликаний погіршеним інформаційним середовищем на тлі геополітичного напруження".

Також впливали сезонні та тимчасові чинники – це активізація бюджетних виплат у грудні та високі ціни на енергоносії. Ми бачимо, що ситуація на валютному ринку є контрольованою й поточний шок ринок проходить краще, ніж попередні. Попит населення на валюту лишається помірним, - кажуть в НБУ.

Фінустанова повідомляє, що відмічено зріст щоденної купівлі бізнесом валюти без зобов'язань, проте це не "тисне" на валютний ринок.

Наявний обсяг валютних резервів дозволяє нам продовжувати активно діяти на валютному ринку в послідовний та передбачуваний спосіб та нівелювати тимчасові сплески, - кажуть в НБУ.

Офіційний курс гривні до долара США на 2 лютого 2022 року встановлено на рівні 28,318 грн за долар (1 лютого - 28,4555 грн за долар).

Нагадаємо, що 27 січня офіційний курс долара до гривні в Україні встановив рекорд - американська валюта досягла семирічного максимуму.

Читайте також