Харківський бізнесмен Павло Фукс має спільний бізнес з родиною Андрія Портнова в Москві - Схеми

Бізнес структурований за допомогою кількох офшорних компаній
Харківський бізнесмен Павло Фукс має спільний бізнес з родиною Андрія Портнова в Москві - Схеми
Павло Фукс, Фото: УП, Дмитро Ларін
5 Квітня 2022, 16:14
читать на русском

Російсько-українського бізнесмена Павла Фукса запідозрили у співпраці з колишнім нардепом проросійського спрямування Андрієм Портновим.

Про це повідомляють журналісти проєкту "Схеми".

Так, за даними журналістів-розслідувачів, Фукс та Портнов мають спільні бізнес-інтереси у сфері нерухомості. Мова йде про бізнес-центр "Мосфильмовский", який належить матері цивільної дружини Портнова Лідії Валяєвій і ще кільком компаніям: кіпрській "Аспрогія Трейдінг Лімітед", "Мапекс Трейдінг Лімітед", російській "Ирика" і Nadstow Holdings Limited.

У свою чергу, власником кіпрської Nadstow Holdings Limited є MCG International Holding з Британських Віргінських островів. Нею, згідно з даними Offshoreleaks, володіє Dorchester International Inc. Остання ж компанія, за даними Aljazeera, контролюється Павлом Фуксом.

Зазначається, що після втечі Андрія Портнова у 2014 році з України в Росію майно у Москві та Підмосков’ї оформлювалося на Анастасію та Лідію Валяєву. Анастасія Валяєва – цивільна дружина Андрія Портнова. Вона працювала в адвокатському об’єднанні, засновником якого був Володимир Макар – помічник нардепа Андрія Портнова.

За даними журналістів, Андрій Портнов, починаючи з 22 лютого, не відповідає на запити й повідомлення від журналістів.

Окрім того, 23 березня видання Rolling Stone опублікувало розслідування, у якому повідомляється, що бізнесмен Павло Фукс міг бути одним зі спонсорів пропагандистського наративу Росії про "нацизм" в Україні. Зокрема, він платив за те, щоб в українських містах з цією метою малювали символи свастики.

Нагадаємо, російські військові пограбували дачу українського президента Володимира Зеленського на острові Бірючий, у курортній Кирилівці.

Читайте також

1