Хибні виклики поліції та швидкої: українцям нагадали про штрафи за такі "жарти"

Зокрема у поліції фіксують як мінімум по кілька хибних викликів на день
Хибні виклики поліції та швидкої: українцям нагадали про штрафи за такі "жарти"
Шеврон на формі поліціянта (фото: УНІАН)
19 Лютого 2024, 12:33
читать на русском

За неправдивий виклик екстрених служб чинним законодавством передбачено штрафи до 3400 гривень.

Про це повідомляє ГУНП у Запорізькій області.

"Номер екстреного виклику - найважливіші цифри, які має знати кожна людина, адже часто від них залежать чиїсь життя", - йдеться в заяві.

Поліція повідомила, що цілодобово на лінію 102 звертаються громадяни, які чекають на реагування та допомогу співробітників поліції або інших спецслужб. Поліцейські реагують і ретельно перевіряють кожну отриману інформацію.

Однак трапляються випадки, коли громадяни здійснюють неправдиві виклики та розповідають про вигадані події.

"Такі жартівники можуть телефонувати по кілька разів на день. Виїжджаючи на такі повідомлення правоохоронці, медики та рятувальники задіюють значну кількість особового складу, через що даремно витрачають зусилля та безцінний час, тоді, як одночасно реальної допомоги потребує хтось інший", - додала поліція.

Санкція статті 183 кодексу України про адміністративне правопорушення передбачає покарання у вигляді штрафу від 850 до 3400 гривень.

"Шановні громадяни, будьте свідомими та відповідальними. Пам'ятайте: у той час, коли ви набираєте номер телефону екстреної служби та здійснюєте завідомо неправдивий виклик, хтось може справді потребувати допомоги", - додала поліція.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ запровадило єдиний номер для всіх екстрених служб - 112. З 8 липня 2023 року ця система запрацювала в Києві.

Читайте також

1