Хліб, м`ясо і молоко: що найбільше подорожчало в листопаді

В цілому, інфляція в Україні сповільнилася, переконують у Нацбанку
Важливо
Хліб, м`ясо і молоко: що найбільше подорожчало в листопаді
Каса в магазині (Фото: Міністерство фінансів України)
13 Грудня 2021, 14:44
читать на русском

Споживча інфляція в листопаді 2021 року сповільнилася до 10,3% (з 10,9% у жовтні), але ціни в місячному вимірі ціни зросли на 0,8%.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Повідомляється, що споживча інфляція очікувано продовжує сповільнюватися, але досі залишається вище прогнозованої. За інформацією НБУ, це обумовлено подорожчанням енергоресурсів і сировини, а також збільшенням витрат бізнесу на оплату праці.

Базова інфляція в листопаді незначно прискорилася (до 7,7% р/р з 7,6% р/р у жовтні). Зокрема, подорожчали оброблені продовольчі товари - на 13,3% р/р, у тому числі на макарони, хліб, молочні та м'ясні продукти. Завдяки новому врожаю знизилися темпи зростання ціни на соняшникову олію.

Знизилися темпи зростання цін на фрукти і овочі. Зокрема, яблука і цитрусові продовжували дешевшати, знизилися і ціни на помідори, а подорожчання огірків сповільнилося. Продовжують знижуватися темпи зростання цін на цукор через високий урожай цукрових буряків.

Водночас прискорилися темпи зростання вартості послуг - 10,1 р/р (подорожчали послуги кінотеатрів, спортзалів, готелів, хімчисток і закладів громадського харчування). Зростання цін на паливо незначно сповільнилося (до 33,6% р/р).

Нагадаємо, з 3 січня 2022 року в Україні подорожчають алкогольні напої у зв'язку з тим, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5600 щодо нових правил розрахунку пивного акцизу.

Читайте також

1