"Хто вбивця?": Путін розповів про особисту зустріч з Байденом

Говорили про навчання на українських кордонах, Арктику, кібератаки, Навального та висланих депутатів
Головне
"Хто вбивця?": Путін розповів про особисту зустріч з Байденом
Володимир Путін і Джо Байден Фото: EPA/Vostock-photo
16 Червня 2021, 20:28
читать на русском

Російський президент Володимир Путін прокоментував зустріч з президентом США Джо Байденом, яка тривала майже чотири години, на пресконференції з журналістами.

За словами Путіна, переговори були конструктивними: у них не було ворожості, а було бажання зрозуміти один одного.

Загальна оцінка - я вважаю, що не було ніякої ворожості. Навпаки. Наша зустріч відбувалася, звичайно, в принциповому ключі, за багатьма позиціями наші оцінки розходяться. Але, на мій погляд, все-таки з обох сторін було продемонстровано бажання зрозуміти один одного і шукати шляхи до зближення позицій, -  сказав Путін (досьє Путіна) журналістам.

Про Україну та навчання поруч з кордонами

Путін заявив, що питання України підіймалося. За його словами, Байден погодився з тим, що в основі врегулювання ситуації на Донбасі мають лежати Мінські домовленості, а Київ повинен сприяти реалізації Мінських угод.

Водночас президент РФ не бачить загрози в навчаннях поруч з українським кордоном.  Він говорив й про те, що на Сході України повинні були пройти вибори.

Не треба бути юристом, не треба мати спеціальної освіти, що Мінські угоди не виконуються, - заявив він.

Також Путін вважає нормальними навчання, які викликали занепокоєння на Заході. На його думку, стурбованість повинні викликати активність США близько до кордонів Росії, а не російські навчання.

Про можливий вступ України в НАТО Путін сказав: "Ця тема порушувалася мазком. Тут, мабуть, нічого обговорювати".

Про кібератаки

Також Путіна запитали про кібератаки. За його словами, сторони домовилися почати консультації з питання кібербезпеки. А найбільше число кібератак було зафіксовано з території США, на другому місці - Канада, а Росії в цьому списку немає.

Щодо 10 запитів з приводу атаки на США з кіберпростору Росії, Путін зазначив, що на все "наші колеги отримали вичерпну відповідь". А на десятки російських запитів відповіді не отримали.

Ми домовилися, що консультації такі почнемо, - повторив Путін.

Також Путін заявив, що атаки на російські об'єкти здійснюються з кіберпростору США. А Росія стикається з такими ж погрозами.

Про "Путін-вбивця" та пояснення Байдена

Також на брифінгу Путіну поставили питання про "різкі заяви" Байдена, коли той ствердно відповів на питання журналіста, чи вважає він Путіна "вбивцею".

Ну, що сказати... Всі ми знаємо ці заяви. Після цього президент Байден мені подзвонив. Ми порозумілися. Мене ці пояснення влаштували... Він запропонував зустрітися. Ми зустрілися, - сказав Путін.

Путін зазначив, що черговий раз переконався, що Байден - людина досвідчена. Потім він заговорив про те, що це в Америці і американці вбивають людей.

Хто "вбивця"? - вигукнув президент Росії. - На вулицях американських міст кожен день когось вбивають... Там слова не встигнш сказати - вже стріляють.

За його словами, в Афганістані військові зі США "весілля знищували". Можна припустити, що це помилка, але розстріл з безпілотників явно цивільних осіб в Іраку - хто несе відповідальність, хто" вбивця", запитав Путін. Він також нагадав, що досі працює американська база Гуантанамо.

Про опозиціонера Навального

Путін відповів на питання кореспондента CNN про Навального, але, як зазвичай, не називаючи його на прізвище. Втім, він заявив, що Навальний "свідомо йшов на те, щоб бути затриманим".

З приводу нашої несистемної опозиції і громадянина, якого ви згадали. Перше: ця людина знала, що порушує чинний в Росії закон, він зобов'язаний був відзначатися як особа, двічі засуджена до умовного покарання. Він, свідомо, ігноруючи цю вимогу закону, виїхав за кордон на лікування. Його не вимагали органи влади на реєстрацію. Як тільки вийшов з лікарні і розмістив свої відеосюжети в інтернеті, така вимога виникла. Він не з'явився, проігнорував вимоги закону, його оголосили в розшук. Знаючи про це, він приїхав. Тобто свідомо йшов на те, щоб бути затриманим, - заявив Путін.

Російський президент також заявив, що США оголосили Росію своїм ворогом і противником в 2017 році, коли внесли до законодавства положення про те, що Америка повинна підтримувати демократичне управління та політичні організації в Росії.

Тепер запитаймо себе. Якщо Росія ворог, то які організації буде підтримувати США? Я думаю, не ті, які зміцнюють РФ, а ті, які її стримують. Ми повинні ставитися до цього з настороженістю, але діяти будемо в рамках законодавства, - додав він.

Про оголошення структур Навального екстремістськими та "коктейлі Молотова"

Відповідаючи на питання про оголошення структур Навального екстремістськими, Путін ще раз розповів про підтримку, яку США нібито надають організаціям на території Росії.

Які організації США повинні підтримувати в Росії, якщо вони їм ще й платять? Ми, так само як американці в 30-х роках, оголосили їх іноземними агентами. Але робота їх не заборонена, оголошення іноземним агентом не припиняє діяльність. Якщо організація має екстремістський характер - це інша історія, - сказав він.

Організація, про яку ви сказали, публічно закликала до масових заворушень, публічно залучала неповнолітніх і публічно давала інструкції, як готувати, наприклад, "коктейлі Молотова", щоб використовувати їх проти правоохоронних органів, виставляючи при цьому на показ дані поліціянтів, - додав Путін.

Про вислання депутатів

Путін заявив, що домовився з Байденом про взаємне повернення  послів в столиці обох країн. Коли це саме станеться, він не вказав. Лише зазначив: "Коли конкретно - завтра, післязавтра - то це питання чисто технічного характеру".

Що стосується повернення послів в місця своєї роботи: в Москву, відповідно, американського посла, в Вашингтон - російського, то ми домовилися що це питання вирішене, - сказав він.

Посол Росії в США вилетів до Москви 21 березня, коли Байден в інтерв'ю підтвердив, що вважає Путіна вбивцею. Своєю чергою, посол США в Москві Джон Салліван покинув країну 22 квітня.

Про Арктику

Путін зазначив, що критика в сторону Росії неспроможна. Але на початку брифінгу він сказав, що обговорював Арктику з Байденом. Росія не відхиляє зарубіжні заявки на прохід через арктичні води.

Якщо ми всі разом будемо працювати над розв'язанням питань, які є, ми знайдемо всі "розв'язки", - заявив Путін.

Про санкції

У Путіна запитали, чи отримав той гарантії від Байдена, що антиросійських санкцій найближчим часом не буде.

Розуміння народжується в ході переговорних процесів за ключовими напрямами, лякати один одного марно, так ніколи не робиться, інакше не потрібно зустрічатися, - зазначив Путін.

За його словами, Росія не знає, які внутрішньополітичні настрої в США, не знає розклад сил, не може зрозуміти деталей.

Є противники розвитку відносин з Росією, є прихильники. Які сили візьмуть гору, мені важко сказати. Але якщо після нашої зустрічі почнуться (санкційні - ред.) кроки, це буде означати чергову упущену можливість, - сказав президент РФ.

Про непередбачуваності у зовнішній політиці Росії

У Путіна запитали, чи готовий він відмовитися від непередбачуваності у зовнішній політиці Росії заради поліпшення міжнародних відносин.

Ви великий компілятор і досягли в цьому відомого рівня мистецтва. Вам можна позаздрити, - відповів журналісту BBC Стіву Розенбергу  російський президент.

За його словами, якщо на Заході зовнішню політику Росії вважають непередбачуваною, це не означає, що "так і є". Водночас Путні назвав "непередбачуваним" вихід США з договору про ПРО та інших стратегічних договорів.

Чого стабільного? Майже нічого не залишилося! - вигукнув Путін.

А що стабільного в тому, що підтримали державний переворот в Україні, коли президент Янукович? - продовжив Путін. За його словами, Віктор Янукович пішов на всі вимоги опозиції.

І ви вважаєте, що ми поводимось непередбачувано? - повторив Путін. - Ні, я так не думаю.

На думку Путіна, Росія "поводиться абсолютно адекватно загрозам", але потрібно домовитися про правила поведінки.

Про запрошення один одного в гості

Путін і Байден не запрошували один одного з візитами. Про це можливі візити у Путіна запитала журналістка Wall Street Journal, яка нагадала йому слова Байдена про нього - що заглянувши в них, не побачив в них душі, і зрозумів Путіна.

Президент Байден не запрошував мене в гості. Я поки теж не робив таких пропозицій, - додав він.

За словами президента, для такої зустрічі "повинні дозріти умови".

Що стосується "подивитися в душу"... Я, чесно кажучи, не пам'ятаю такої розмови, - сказав Путін. Але при цьому він допустив, що така розмова з Байденом була.


Нагадаємо, що президенти зустрілись на віллі Ла Гранж в Женеві. На початку зустрічі Путін подякував Байдену та висловив сподівання на продуктивний діалог. Натомість Байден відповів, що зустріч сам на сам дуже корисна для обох країн.

Це перша зустріч Путіна і Байдена як президентів. Останній раз вони зустрічалися у 2011 році, коли Байден був віцепрезидентом США, а Путін – прем'єр-міністром РФ.

Після зустрічі у вузькому колі, президенти перейшли до розширеної частини зустрічі з більшою кількістю представників від обох країн.

Читайте також